Japanski premijer Shinzo Abe daje ostavku

Najdugovječniji japanski premijer u čitavoj njegovoj povijesti, Shinzo Abe, koji svoju dužnost obnaša već 2 799 dana, od prosinca 2012. godine, u petak, 28. kolovoza, u popodnevnim satima, trebao bi podnijeti ostavku.

Kako danas navodi izvjesna japanska javna televizija, razlog toga Abeovog čina je njegovo narušeno zdravstveno stanje

Očekuje se da Shinzo Abe vijest o svom odlasku s mjesta predsjednika vlade obznani na medijskoj konferenciji u 13:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prema navodima japanskih medija, Abe je u posljednja dva tjedna dva puta boravio u bolnici na dijagnostičkim pregledima. Početkom kolovoza postalo mu je slabo u njegovu radnom kabinetu, a navodno je počeo povraćati krv. Posljednjih dana znatno se ranije vraćao s posla kući. U 2007.g. Abe je imao probleme sa crijevima te je zbog bolesti dao ostavku pa je njegov prvi premijerski rok trajao svega godinu dana. Tada je bilo priopćeno da je prebolio čir debelog crijeva.

Nakon Abeove ostavke vladajuća Liberalno-demokratska stranka, kojoj je na čelu, morat će kandidirati novoga premijera u parlamentu. Ta stranka i njezini partneri imaju većinu u oba doma japanskog parlamenta, što će sve skupa ubrzati proceduru.

 





Komentari

komentar

You may also like