Japansko MVP zbog posjeta ruskog premijera Kurilskim otocima pozvalo ruskog veleposlanika

Ruski premijer Mihail Mišustin nalazi se u radnom posjetu ruskom Dalekom istoku, a nakon Sibira danas je stigao u regiju Sahalin u sklopu koje će najprije posjetiti  Kurilski arhipelag (dio spomenute regije), preciznije – jedan od njegovih južnih otoka – Iturup. 

Ruska vlada razgovara o nizu mjera koje će ekonomsku aktivnost na Kurilskim otocima učiniti što učinkovitijom, a razmatra se mogućnost otvaranja slobodne carinske zone na Kurilima, izjavio je Mišustin, a prenose ruski mediji. Jedna od mogućih mjera je i oslobađanje ulagača od dijela poreza, a među važnim mjerama za potporu gospodarstvu tog kraja su i subvencije za nadoknadu gubitaka Ruskih željeznica koji će nastati zbog povlaštenih carina za prijevoz ribe s Dalekog istoka.

Ovakve političke aktivnosti i posjeti ruskih državnih dužnosnika Južnim Kurilima tradicionalno izazivaju prosvjede od strane službenog Tokija.

Tako je danas prvi zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Takeo Mori uručio prosvjed ruskom veleposlaniku u toj zemlji Mihailu Galuzinu zbog službenog putovanja ruskog premijera na otok Iturup, kojeg Japanci smatraju svojim “sjevernim teritorijem”.

Prema navodima japanske agencije Kyodo, ruski veleposlanik Galuzin prethodno je pozvan u japansko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu se uručila prosvjedna nota.

Spomenuti ruski veleposlanik novinarima je pritom izjavio kako Moskva ne prihvaća prosvjed Tokija po ovoj osnovi.





Japanski mediji intenzivno i negativno izvješćuju o spomenutom posjetu ruskog premijera, i ocjenjuju ga kao dokaz da Moskva ne pokazuje niti najmanju želju da „sjeverne teritorije“ vrati Japanu.

Podsjećamo: Japan osporava rusko vlasništvo nad Iturupom, Kunashirom, Shikotanom i skupinom susjednih malih nenaseljenih otoka južnog dijela Kurilskog arhipelaga koji je SSSR nakon završetka Drugog svjetskog rata prisvojio i zbog čega traju višedesetljetni pregovori između Moskve i Tokija s ciljem izradbe mirovnog sporazuma (dvije su zemlje formalno-pravno gledano zapravo još uvijek u ratu).

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova više je puta naglasilo kako ruski suverenitet nad navedenim otocima ima odgovarajući međunarodno-pravni oblik priznat od strane UN-a i da on ne dolazi u pitanje.





Komentari

komentar

You may also like