Jaroslaw Kaczynski: „Njemačka želi izgraditi 4. Reich“

Njemačko-poljski odnosi povijesno su bili vrlo složeni, a ista tendencija traje i dalje iako su obje zemlje dio zajedničke političke strukture – Europske unije. I unutar iste postoje brojna međusobna nesuglasja koja se prije svega tiču pitanja ideološkog karaktera koja promiče Bruxelles. S njima se Berlin, kao najutjecajniji igrač u ključnim strukturama Unije, naravno, slaže, ali Varšava im se često otvoreno i ne samo deklarativno suprotstavlja.

Osim toga Varšava Berlinu sve češće nameće i pitanja povezana s isplatom ratne odštete Poljskoj zbog njemačke uloge u Drugom svjetskom ratu, što ovaj kategorički odbacuje smatrajući ih riješenim u sklopu poslijeratnih sporazuma sa saveznicima, prije svega SSSR-om, u dogovaranju kojih, međutim, Varšava, kako to tvrdi – nije sudjelovala.

Početkom prosinca novu je buru (iako joj mediji nisu dali preveliku važnost) na večernjoj sjednici parlamentarnog kluba vladajuće poljske stranke Pravo i pravda – PiS, zatvorenoj za medije, izazvao njezin čelnik i najutjecajniji poljski političar Jaroslaw Kaczynski, riječima dostojnim novog međunarodnog skandala.

Tada je kazao ni manje ni više nego slijedeće: “Njemačka je položila karte na stol i želi izgraditi IV. Reich.”

Nakon ove primjedbe, kako pojašnjava portal Wirtualna Polska, zastupnici u Sejimu su Kaczynskom priredili ovacije.

U objavljenom intervjuu za medij Wprost.pl., Ryszard Galla, član poljskog parlamenta iz redova njemačke manjine, izjavio je kako je Berlin ignorirao skandaloznu izjavu Jaroslawa Kaczynskog o “njemačkoj izgradnji Četvrtog Reicha”.





“Još nemam informacija (o reakciji Berlina). Prošlog tjedna sudjelovao sam na sastanku predsjedništva bilateralne poljsko-njemačke parlamentarne skupine s veleposlanikom SR Njemačke, a u prvim riječima veleposlanik je govorio samo o novom koalicijskom sporazumu…”, izjavio je Galla.

Galla je pojasnio da u koalicijskom sporazumu (nove njemačke vlade), između ostalog, stoji da će Njemačka raditi na tome da EU stavi na put koji vodi prema stvaranju savezne države (odnosno europske federacije, op.GN.).

“Mislim da je to ono što je isprovociralo Kaczynskog da koristi fraze o” Četvrtom Reichu “i kolonijalnim državama u Europi. Međutim, veleposlanik je rekao da kada se govori o federalizaciji, Njemačka podrazumijeva stil sličan onom u Njemačkoj – saveznu vladu, dok države ostaju autonomne i imaju veću slobodu djelovanja”, objasnio je zastupnik poljskog parlamenta iz redova njemačke nacionalne manjine.





Planovi Berlina za federalizacijom EU izazivaju različite reakcije – i pozitivne i negativne – među poljskim političarima iz tamošnjih parlamentarnih stranaka, ali je navedena izjava najmoćnijeg poljskog političara jasan pokazatelj da se vladajuća stranka Pravo i pravda za sada tome protive i da u takvim pokušajima vide potpunu njemačku dominaciju u EU koja će time biti i instrumentalizirana.

 

 

Komentari

komentar

You may also like