„Jastreb“ Bolton: “SAD i NATO moraju udariti Putina u Pridnjestrovlju”

Poznati američki političar iz redova neokonzervativaca i tzv. „jastrebova“ John Bolton, kratkotrajni (nešto više od godinu dana) savjetnik za nacionalnu sigurnost prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, čuven po radikalnim izjavama o rješavanju sjevernokorejskog i iranskog pitanja tvrdom vojnom silom, uključno i onom nuklearnom, ponovo se oglasio.

U svom članku, objavljenom u američkom mediju 19Fottyfive, ovoga je puta izjavio kako Sjedinjene Države trebaju odgovoriti na “makrostratešku politiku na postsovjetskom prostoru ruskog predsjednika Vladimira Putina” na način da počnu odmrzavati dugotrajne sukobe na ovom prostoru.

“Jedan od prioriteta (američke) politike trebao bi biti uništenje Pridnjestrovlja, umjetnog entiteta koji potpuno ovisi o Rusiji. Još jedna distrakcija može biti povećana pozornost međunarodne zajednice na Abhaziju i Južnu Osetiju, gruzijske okupirane regije”, kazao je Bolton.

Provedba ovog scenarija pomogla bi odvratiti Moskvu od ukrajinskog smjera, navodi bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Pri tom tvrdi da se to može ostvariti globalnom strategijom koja koristi poluge NATO saveza “koji vodi dugoročnu politiku na cijelom postsovjetskom prostoru, kao na jedinstvenu cjelinu.”

Bolton se vjerojato poziva na srpanjski summit NATO saveza, gdje je potvrđen jedinstven stav o potpori teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Moldavije, Ukrajine i Gruzije te je pozvana Rusija da “povuče snaga koje je rasporedila u sve tri zemlje bez njihovog pristanka.”

Podsjećamo: Rusija u Pridnjestrovlju (regija Moldavije koja graniči s Ukrajinom i njenom regijom Odesa) kontinuirano ima svoje vojne snage još od vremena nakon raspada SSSR-a, kada se tamošnje autohtono većinsko rusko i ukrajinsko stanovništvo usprotivilo proglašenju neovisnosti Moldavije. Kišinjev nikada službeno nije odobrio ostanak tih vojnih snaga na tlu Pridnjestrovlja, a nova predsjednica Moldavije Maya Sandu izjavljuje kako će ponovo pokrenuti to pitanje s ciljem konačnog povlačenja ruskih snaga s moldavskog teritorija. Međutim, to baš neće ići lako jer Moskva za sada ne pokazuje tu namjeru, opirući se pri tom na zahtjeve Pridnjestrovlja za nastavkom boravka ruskih vojnika, ali i zbog otvorene proturuske retorike novoizabranih moldavskih vlasti i novog oštrog prozapadnog smjera te zemlje.





Tako i Doyle Logsdon, najizgledniji kandidat za mjesto novog američkog veleposlanika u Moldaviji, smatra kako “ruski štetni utjecaj i dezinformacije prijete demokratskom razvoju Moldavije, ambicioznom programu reformi i njezinom europskom smjeru”. Naglasio je kako smatra nužnim nastaviti s pritiskom na Rusiju s ciljem ispunjavanja obveze povlačenja svojih vojnika s teritorija Republike Moldavije.

 

Komentari

komentar





You may also like