Je li Biden ‘jastreb’ ili ‘golub’?

Utjecajni američki think-thank Foreign Policy Research Institute (FPRI) ističe u analizi kako je Joe Biden prošao tri vanjskopolitičke faze u svojoj dugotrajnoj političkoj karijeri – umjerenu fazu, ‘jastrebovsku’ fazu i fazu ‘goluba’.

Zagovornike intervencionističke vanjske politike kolokvijalno se naziva ‘jastrebovima’, a zagovornike vanjske politike, koja nije sklona intervencijama s ciljem promjene režima na vlasti, naziva se kolokvijalno ‘golubovima’.

Što se tiče ‘umjerene faze’, Biden je bio protiv Vijetnamskog rata i protiv Zaljevskog rata 1990.-1991., odnosno američke vojne intervencije protiv Sadama Huseina zbog iračke invazije na Kuvajt. Doduše, protiv Zaljevskog rata je bilo čak 45 od 55 demokratskih senatora, pa je akcija američkog predsjednika Georgea Busha starijeg jedva autorizirana u Senatu, ističe autor članka, član FPRI-a, Dominic Tierney. Međutim, Biden je podržao, u svojoj prvoj fazi koja traje od početka njegove karijere do ranih 1990-ih, intervenciju u Grenadi 1983. te u Panami 1989., ali se protivio kontroverznom podupiranju desničarskih gerilaca Kontraša u Nikaragvi, ističe autor članka

Kao ‘jastreb’, što je, prema spomenutom autoru, Biden bio od 1991. do 2003., podržao je invaziju Iraka 2003., Afganistana 2001., bombardiranje Srbije 1999. zbog etničkog čišćenja i zločina na Kosovu, dok je Slobodanu Miloševiću poručio da je ratni zločinac 1993. te se zalagao za vojnu intervenciju protiv srpskih snaga u Bosni i Hercegovini. O potonjem je ranije pisao portal Geopolitika. news.

Kasnije, u fazi “goluba”, Biden je rekao da je invazija na Irak 2003. bila pogreška, s čime se danas slaže većina američke javnosti. Protivio se povećanju broja američkih vojnika u Iraku 2006. te u Afganistanu 2009. Također, izrazio je sumnju u opravdanost akcije kojom je ubijen vođa Al Kaide Osama Bin Laden 2011. Dok je Obama rekao da za SAD upotreba kemijskog oružja, od strane snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu Al Asadu, predstavlja ‘crvenu liniju’, Biden je bio protivnik takvog rezoniranja. Također, kritizirao je Trumpovu odluku o ubojstvu čelnika Iranske revolucionarne garde Kasea Sulejmanija.

Dominic Tierney zaključuje da Joe Biden nema konstantne stavove po pitanju vanjske politike, već ih formira sukladno trenutku i okolnostima.





Komentari

komentar

You may also like