Je li EU kapitulirala pred V. Britanijom i hoće li to pomoći Brexitu?

Nakon dugog natezanja i neizvjesnosti, britanska premjerka Theresa May dobila je nemoguće: uspjela je nagovoriti Europsku uniju na promjene u sporazumu o Brexitu i to one ključne – koje se tiču reguliranja odnosa na granici između Republike Irske i Velike Britanije (Sjeverne Irske). Koliko su promjene bitne i hoće li ih uvažiti britanski parlamentarci?

Tijekom sinoćnjih pregovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Cloude Junckerom Theresa May je uspjela „usuglasiti promjene, koje će ići u korist sporazuma“, izjavio je glasnogovrnik premjerke David Lidington. Navodi se kako je sporazum postignut i promjene postaju pravno obvezujuće. Sada je nužno još jedino da ih prihvati i britanski parlament.

Dvije su se strane dogovorile o ne primjenjivanju nadzora (tj. zakona EU) na granici Republike Irske, članice EU, i Sjeverne Irske tj. Velike Britanije. Juncker je izjavio kako na daljnje pregovore i ustupke EU neće ići: „Treće šanse neće biti“, kazao je šef EK (a zašto bi je i trebalo biti kada je London sinoć dobio ono što je tražio?, op. a.).

Reakciju tržišta na ovu vijest nije trebalo dugo čekati. Britanska funta naglo je ojačala, prema dolaru najmanje za 2%.

Ovaj ključni napredak postignut je doslovno u posljednji trenutak, jer već danas britanski parlament glasuje o sporazumu o Brexitu. Oporba je izjavila kako proučava nove promjene da bi utvrdila koliko se one u stvarnosti razlikuju od prvotnog prijedloga. Ukoliko bi parlament i ovaj put odbacio prijedlog Therese May, već bi u srijedu uslijedilo glasovanje za ili protiv izlaska Velike Britanije iz EU sa sporazumom ili bez njega. Također će biti predloženo glasovanje za nastavak pregovora s EU. Ukoliko zastupnici podrže nastavak pregovora, Theresa May morala bi uputiti službeni zahtjev EU.

Također treba kazati i kako Europoska komisija razmatra mogućnost uvođenja kaznenih sankcije protiv Velike Britanije u slučaju odlaganja procedure izlaska iz EU, o čemu piše The Daily Telegraph. Te kompenzacije mogu iznositi i 1 milijardu funti za svaki mjesec. Osim toga, već je poznato kako pri izlasku iz EU Velika Britanija mora platiti Europskoj komisiji 39 milijardi funti, navodi taj medij.
Podsjećmo: Brexit je planiran za 29. ožujka ove godine, nakon čega slijedi tzv. prijelazno razdoblje, koje traje do kraja 2020. g.

Krupni biznis Theresi May više ne vjeruje

Jedan od najvećih svjetskih biznismena, veteran krupnih investicija i osnivač fonda za razvoj tržišta Mobius Capital Partners – Amerikanac, Marc Mobius, u intervjuu za CNBC izjavio je kako su dani Therese May na čelu britanske vlade odbrojani. „Ja mislim kako May mora otići. Mislim da ona nema liderske sposobnosti. Njima treba netko tko će biti spreman kazati što on osobno misli i reći: „Gledajte, ja ne vjerujem u Brexit i mi se moramo promijeniti.“ Pri tom je podsjetio kako je i Theresa May prvotno bila protiv Brexita i do referenduma podupirala ostanak Velike Britanije u EU, govoreći o štetnim posljedicama za ekonomiju te države u slučaju Brexita. Postavši šefica vlade na sebe je preuzela obvezu „provedbe rezultata referenduma“. Mobius je također kazao kako očekuje slabljenje britanske funte nakon odlučujućeg glasovanja u parlamentu ovoga tjedna. Pojedini analitičari pad funte procjenjuju i za 25% u odnosu na dolar u slučaju Brexita bez sporazuma.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like