Je li igra gotova? Berlin: „Sjeverni tok 2“ više ne mogu zaustaviti niti američke sankcije

Izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji ide iz Rusije u Njemačku, više ne mogu zaustaviti čak niti američke sankcije, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„Taj projekt više ne može uništiti nitko. Sankcije SAD-a mogu dovesti do povlačenja zapadnih tvrtki iz njega, između ostalog i njemčkih koncerna. Međutim, to neće dovesti do ukidanja projekta. U tom će ga slučaju Rusija realizirati samostalno i tada više nitko neće imati utjecaja na očuvanje tranzita (ruskog) plina kroz Ukrajinu“, izjavio je šef njemačke diplomacije, čije riječi citira Deutsche Welle.

SAD optužuju Europu da kupuje ruski plin i da je Europa previše ovisna o Rusiji koja se nalazi pod sankcijama, pa Washington zato Europi predlaže kupovati američki ukapljeni plin.

Trenutačno se vode trostrani pregovori između EU, Rusije i Ukrajine o očuvanju tranzita ruskog plina kroz ukrajinski teritorij nakon završetka izgradnje „Sjevernog toka 2“.

„Ti će pregovori, međutim, izgubiti smisao ukoliko SAD uvedu sankcije i Rusi samostalno dovrše plinovod“, upozorava Maas. Trećina od ukupne dužine od 1200 kiloometara toga plinovoda već je završena. Rusija je u više navrata upozoravala kako ni u kom slučaju neće dozvoliti obustavu tog energetskog projekta i da je, prema potrebi, spremna i sama dovršiti njegovu izgradnju.Podsjećamo da je američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell prije desetak dana uputio upozoravajuća pisma (čitaj: prijeteća ili pisma ucijene, kako su odmah nazvana u njemačkim, ali i ne samo njihovim medijima) njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda „Sjeverni tok 2“, u kojima se navodi mogućnost uvođenja sankcija. Taj nesvakidašnji diplomatski potez izazvao je burnu reakciju na njemačkoj političkoj sceni i u tamošnjoj javnosti.

„Nije moj posao govoriti veleposlanicima što im je dozvoljeno, ali same Sjedinjene Države moraju odlučiti, odgovara li takav stil profiliranja interesima SAD-a“, izajvio je Heiko Maas.

 

Zaoštravanje odnosa: njemačko MVP pisma američkog veleposlanika nazvalo provokacijom

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like