Je li moguća suradnja SAD-Rusija u sigurnosnoj sferi: održan susret prvog američkog i ruskog obavještajca

Prošli tjedan, upravo na dan kada je Bijela kuća Kongresu obznanila tzv. kremaljsku listu, spisak visokih ruskih političkih i gospodarskih djelatnika (njih oko 270, uključno čitav aparat predsjednika Putina (bez njega osobno) i čitavu vladu na čelu s premijerom Medvedevom) protiv kojih bi se u dogledno vrijeme trebale primijeniti sankcije, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest, da je u isto vrijeme dok je ministar financija kongresnicima razglabao o spomenutom spisku, u Washington stigao – ni manje ni više nego ruski šef svih obavještajaca Sergey Narishkin i da se tom prigodom sastao s direkrotom CIA-e Mikeom Pompeom. To je izazvalo veliki bijes pojedinih kongresmena, koji su odmah napali predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju za dvoličnost i nastavili sa suludim optužbama o ruskom utjecaju na američke izbore i Trumpa osobno. Zbog velike prašine podignute tim povodom, morao se oglasiti i sam direktor CIA-e Mike Pompeo, kazavši, kako su ovakvi sastanci nužni i da dvije strane razgovaraju o sigurnosnim problemima poput terorizma i td.

Naravno da je Pompeo potpuno u pravu i da SAD i Rusija nikada nisu prekinule kontakte na najvišim sigurnosnim razinama, iako su zbog novog hladnog rata među njima, pokrenutog prije svega na želju SAD-a, ti kontakti znatno limitirani u odnosu na raniju suradnju i koordinaciju aktivnosti. Ali ovo prije svega ukazuje na potpuno shizofreno stanje u američkom političkom establišmentu, koje je do te mjere degradiralo, da si političari po struci, a to su kongresmeni, koji se razbacuju teškim riječima i frazama u kontekstu nadolazećih američkih izbora ne bi li se svidjeli elektoratu, daju za pravo ulaziti u problematiku sigurnosne sfere kojom se bave profesionalci i stručnjaci – ne političari – i davati im smjernice što oni smiju, a što ne smiju činiti. Po toj logici, sigurnosne strukture države valjda bi u svoje redove trebale zapošljavati političare pa bi onda kongresmeni bili mirni i sigurni da te institucije rade sve što treba i što je u korist njihovih predizbornih aktivnosti. Ali, hvala Bogu, to za sada još nije tako pa profesionalci i u CIA-i i u Pentagonu ipak još uvjek vode glavnu riječ.

Danas se na temu američko-ruske suradnje u sigurnosno-obajveštajnoj sferi oglasio i ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov. On je za ruske RIA novosti kazao, kako je kompleksni dijalog između Rusije i SAD-a po pitanju protuterorističkih aktivnosti, kakav je bio u prošlosti, u skorije vrijeme teško moguć jer je između dviju država „srušeno previše mostova“. Kazao je kako je Rusija u više navrata izražavala spremnost za razgovore oko najaktualnijih pitanja vezano uz protuterorizam ali i da se nikada nikome nisu nametali. „U nas postoji bogato, jedinstveno i uspješno iskustvo o tome kako se represivnim mjerama suprostaviti terorizmu, kao i po pitanju njegove prevencije. Mnogi inozemni partneri nam se obraćaju… za suradnju i dobivaju nužnu pomoć ili konzultacije“, kazao je ruski zamjenik  ministra vanjskih poslova. Dodao je, kako se Amerikanci obraćaju Rusiji samo kada kod njih iznikne neko žurno pitanje ili neka krizna situacija, a obični službeni i radni kontakti s Rusijom za Washington su sada praktički tabu. Ali to ne znači, čak i u ovim složenim vremenima, da se ne odvijaju bilateralni susreti službenih osoba. Oni su se održali i u ovoj godini po pitanju suprostavljanja financiranju terorizma, a planiraju se i novi kontakti, kazao je Siromolotov. Završio je riječima, kako je moguće da je „za naše američke partnere sada poželjnije da se oni (kontakti, op. GN.)  provode bez javne pompe“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like