Je li na vidiku veliki preokret? Saudijska želja za poboljšanjem odnosa s Iranom

Irački ministar unutarnjih poslova Qasim al-Araji izvjestio je o saudijskoj molbi upućenoj iračkoj vladi u Bagdadu za posredovanje u poboljšanju odnosa Rijada i Teherana, priopćila je iračka televizija Al Ghadeer. Vijest je prenjela i Al Jazeera.

Priopćeno je, kako je tu molbu osobno iračkom premijeru Haideru al-Abadiju (koji bi mogao biti posrednik) uputio saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman.

„Iranska strana je na taj saudijski prijedlog reagirala pozitivno“, citira Al Ghadeer iračkog ministra unutarnjih poslova. Inače, irački ministar u subotu je bio u posjetu Teheranu, čiji su službeni izvori taj posjet objasnili kao razmatranje „pojedinih pitanja“ s političkim vodstvom Irana.

Upravo je irački ministar unutarnjih poslova bio u sastavu delegacije iračke vlade na čelu s premijerom Al-Abadijem, koja je u lipnju posjetila Saudijsku Arabiju. Također je u Rijadu boravio i u srpnju ove godine.

Podsjećamo, u siječnju 2016. godine, Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Iranom nakon napada ljutitih demonstranata u Teheranu na saudijsko veleposlanstvo i konzulat, nakon što je prethodno u Rijadu službeno odrubljena glava  vođi saudijskih šijta – političaru i svećeniku Nimri al-Nimri. Nakon tih događaja odnosi između dviju vodećih država Bliskog istoka krenuli su ubrzanom dinamikom prema najnižoj razini još od vremena islamske revolucije 1978. i 1979. godine.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like