Je li na pomolu veliki zaokret oko funkcije „Sjevernog toka 2“? Njemački prijedlog Rusiji

Njemačka je u uskom kontaktu s Rusijom u pogledu izgleda za proizvodnju i transfer “zelenog” vodika, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmayer na konferenciji o strateškoj suradnji Rusije i Njemačke (info: Reuters). U svojoj video poruci sudionicima konferencije, Altamayer je  kazao kako bi Rusija mogla surađivati ​​s Njemačkom u proizvodnji i tranzitu “zelenog” vodika. Do 2050. EU planira prijeći na ekonomiju bez ugljika, a to se gorivo smatra zamjenom za prirodni plin. Njega namjeravaju dobivati elektrolizom vode u vjetroelektranama i solarnim elektranama.

“Nudimo Rusiji blisku suradnju”, rekao je Peter Altmaier.

Ruski ministar industrije Denis Manturov zauzvrat je izjavio kako su ruske vlasti spremne ulaganja u te tehnologije staviti u prioritet.

Govornici na konferenciji rekli su da će proizvodnja i opskrba prirodnim plinom za električnu energiju namijenjenu industriji i prometu u Njemačkoj nastaviti sve dok zelena energija i sintetički vodik ne budu mogli u potpunosti zamijeniti plin i druge vrste fosilnih goriva. Govornici očekuju da će Sjeverni tok 2 u budućnosti opskrbljivati ​​ Njemačku vodikom – zelenim i plavim – koji se proizvodi iz prirodnog plina. Istovremeno, Rusija će aktivno razvijati zelenu energiju za elektrolizu.

“Rusija može ponuditi ogroman potencijal zemljišta kao osnovu za izgradnju solarnih i vjetroelektrana i ogromne vodene resurse za hidroenergiju”, izjavio je premijer Donje Saske Stefan Weil.

Očito je kako Njemačka, neovisno o nikad složenijim geopolitičkim odnosima i napetostima na relaciji Rusija-Zapad, ne namjerava odustati od te zemlje, barem kada je u pitanju energetska suradnja i strategija razvoja. Štoviše, na Rusiju se, očito, računa i u vremenu nakon 2050. g. do kada bi se trebao završiti prijelaz na tzv. čistu tj. „zelenu“ energiju na prostorima čitave EU.





Drugim riječima, plinovod Sjeverni tok 2 očito se planira dovršiti usprkos američkim prijetnjama aktiviranja strogih sankcija koje je Kongres već odobrio. Ovih dana manji ruski brod cjevopolagač Fortuna obavlja radove polaganja cijevi na posljednjoj neizgrađenoj dionici tog plinovoda u danskim vodama. On bi do kraja travnja trebao završiti s polaganjem jedne od dviju cijevi, dok će drugu, vjerojatno, pošto se polaže u dubljim vodama što Fortuna ne može, morati raditi modernizirani ruski cjevopolagač koji je osposobljen za te poslove Admiral Chersky. Međutim, on, nakon nedavno izvršene tehničke modernizacije, još nije certificiran.  Amerikanci su zaprijetili svim tvrtkama koje se bave certifikacijom brodova sankcijama ako to učine. Međutim to može učiniti i ruski Pomorski registar brodova koji za to ima sve moguće međunarodne dozvole i koji se time, između ostalog također bavi, ali se očito oko toga još uvijek razmišlja.

Što se tiče ruskih ulaganja u visokotehnološke sfere povezane s energetikom ali i proizvodnjom u sferi IT tehnologija podsjeti ćemo i na ruska ulaganja u proizvodnju helija, koji je posljednjih godina postao je deficitaran na svjetskom tržištu. Njegova je važnost vrlo velika u svijetu visokotehnološke industrije – od svemirskog sektora, preko medicine i elektronike. Primjerice, bez helija ne može raditi niti aparat  za magnetnu rezonanciju, a helij u velikim količinama nabavljaju i IT divovi poput Facebooka i Googlea, koji im služi za hlađenje opreme u centrima za čuvanje podataka. O tome više možete pročitati u našem članku na poveznici ovdje, te pripadajućem videu ispod teksta).

 





 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like