Je li na pomolu veliki zaokret oko funkcije „Sjevernog toka 2“? Njemački prijedlog Rusiji

Njemačka je u uskom kontaktu s Rusijom u pogledu izgleda za proizvodnju i transfer “zelenog” vodika, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmayer na konferenciji o strateškoj suradnji Rusije i Njemačke (info: Reuters). U svojoj video poruci sudionicima konferencije, Altamayer je  kazao kako bi Rusija mogla surađivati ​​s Njemačkom u proizvodnji i tranzitu “zelenog” vodika. Do 2050. EU planira prijeći na ekonomiju bez ugljika, a to se gorivo smatra zamjenom za prirodni plin. Njega namjeravaju dobivati elektrolizom vode u vjetroelektranama i solarnim elektranama.

“Nudimo Rusiji blisku suradnju”, rekao je Peter Altmaier.

Ruski ministar industrije Denis Manturov zauzvrat je izjavio kako su ruske vlasti spremne ulaganja u te tehnologije staviti u prioritet.

Govornici na konferenciji rekli su da će proizvodnja i opskrba prirodnim plinom za električnu energiju namijenjenu industriji i prometu u Njemačkoj nastaviti sve dok zelena energija i sintetički vodik ne budu mogli u potpunosti zamijeniti plin i druge vrste fosilnih goriva. Govornici očekuju da će Sjeverni tok 2 u budućnosti opskrbljivati ​​ Njemačku vodikom – zelenim i plavim – koji se proizvodi iz prirodnog plina. Istovremeno, Rusija će aktivno razvijati zelenu energiju za elektrolizu.

“Rusija može ponuditi ogroman potencijal zemljišta kao osnovu za izgradnju solarnih i vjetroelektrana i ogromne vodene resurse za hidroenergiju”, izjavio je premijer Donje Saske Stefan Weil.

Očito je kako Njemačka, neovisno o nikad složenijim geopolitičkim odnosima i napetostima na relaciji Rusija-Zapad, ne namjerava odustati od te zemlje, barem kada je u pitanju energetska suradnja i strategija razvoja. Štoviše, na Rusiju se, očito, računa i u vremenu nakon 2050.