Je li nova iranska balistička raketa Rezvan zapravo hiperzvučno oružje?

Iranske oružane snage predstavile su u četvrtak novu balističku raketu zemlja-zemlja pod nazivom Rezvan (nebo, perz.), navodi iranska novinska agencija Tasnim.

Iranske oružane snage održale su vojne parade diljem zemlje i u vodama Perzijskog zaljeva kako bi obilježile Sveti tjedan obrane, koji obilježava godišnjicu rata kojeg je nametnuo Irak (1980.-88.).

Parade su jutros počele kod mauzoleja utemeljitelja Islamske Republike imama Homeinija u južnom Teheranu, a slični su skupovi održani i u drugim iranskim regijama.

U paradama su sudjelovale snage iranske vojske, Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), policije, graničara i (paravojne postrojbe) Basija.

Tijekom parade u Teheranu, iranske oružane snage su po prvi put predstavile balističku raketu zemlja-zemlja Rezvan.

Riječ je o jednostupanjskom projektilu na tekuće gorivo s odvojivom bojevom glavom, dometa do 1400 kilometara. Može se pokrenuti s različitih fiksnih i mobilnih platformi.





Tijekom parada, također je izložen visokoprecizni raketni sustav Khaybar Shekan dometa većeg od 1450 kilometara, navodi iranska agencija.

Khaybar Shekan navodno je među projektilima treće generacije dugog dometa koje su razvili i proizveli vojni stručnjaci IRGC-ovog Aerospace Divisiona.

Koristi kruto gorivo i navodno može prodrijeti kroz raketne štitove uz visoku sposobnost manevriranja tijekom slijetanja.





Iranski vojni stručnjaci i tehničari posljednjih su godina značajno napredovali u proizvodnji širokog spektra domaće opreme, čime su oružane snage postale samodostatne u sferi naoružanja, zaključuje iranski medij.

Međutim, zanimljivo je, povezano s ovom viješću, da je ruski medij Eadaily danas objavio kako je general Hossein Salami, zapovjednik Islamske revolucionarne garde (IRGC), u četvrtak kazao kako je projektil Rezvan sposoban “ući u atmosferu brzinom osam puta većom od brzine zvuka”, što bi zapravo značilo da je riječ o hiperzvučnom projektilu.

Ovu senzacionalnu izjavu dao je dok je razgovarao s novinarima na marginama vojne parade koja se održala ranije u četvrtak u Teheranu, navodi taj medij

General Salami opisao je Rezvan kao “visokopreciznu raketu srednjeg dometa”.

Ostali detalji o navodnoj pojavi hipersoničnog oružja u arsenalu Islamske Republike nisu objavljeni.

Podsjetimo, brzina ruske hiperzvučne krstareće rakete “Cirkon” doseže 8 Macha. Brzinske karakteristike Cirkona (do 10 200 km/h) čine ga nedostupnim bilo kojim postojećim proturaketnim obrambenim sustavima. Gotovo je nemoguće obraniti se od takve rakete, kao i pravodobno detektirati njezino lansiranje.

Komentari

komentar

You may also like