Jemen: Razorni zračni napad arapske koalicije na zatvor

Sjedinjene Države su u petak pozvale na “smirivanje stanja” u Jemenu, spomenuvši “više od sto žrtava zadnjih dana”, među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pokreta Huti u gradu Saada, navodi se u priopćenju Državnog tajništva, piše Reuters.

“Sjedinjene Države su veoma zabrinute (…) zbog eskalacije u Jemenu”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući “sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a”.

U petak je usred noći bombardiran zatvor u Saadi, uporištu Huti pokreta na sjeveru Jemena. Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Liječnici bez granica, osudivši “strašan” napad. Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.
Zasad nije poznato tko su bili zatvorenici ni koliko ih je bilo. No osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navode u zajedničkom priopćenju da je riječ o migrantima. Broj žrtava je vjerojatno i veći jer još traje potraga u ruševinama.
Saudijska Arabija, koja vodi koaliciju protiv pokreta Huti u Jemenu, opovrgava napad. Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, neutemeljena je, ističe se u priopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija. Koalicija koja od 2015. vojno intervenira u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je “krajnje ozbiljno” provjerila informacije prije nego je zaključila da su neutemeljene, rekao je glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za dezinformiranje. Koalicija je u petak preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu, ali ne i na zatvor. Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u priopćenju ujedno ističe da on ipak nije na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu (OCHA).

S druge strane, UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres potvrdio je odgovornost koalicije za napad osudivši u petak u priopćenju “zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi”.

“Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju”, podsjeća američki državni tajnik smjerajući na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

 
Komentari

komentar

You may also like