Jemenski huti balističkim raketama napali Saudijsku Arabiju

Dogovoreno primirje između sukobljenih strana u jemenskom ratu, uspostavljeno zbog početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana, prošloga je mjeseca završilo, što je rezultiralo novim snažnim borbama na jemenskim bojišnicama ali i novim raketnim napadima izvan jemenskog teritorija.

Naime, jemenski šijtski pobunjenici iz pokreta „Ansar Allah“ („Allahovi pomoćnici“, hrv.), poznatiji kao huti, izvršili su veliki napad u dubinu teritorija Saudijske Arabije, navodi u utorak, 23. lipnja, jemenska televizija “Al-Masira“ koja je pod nadzorom toga pokreta.

Zapovjedništvo huta još nije priopćilo o kakvim se napadima radi ali su to obećali učiniti u idućih nekoliko sati.

Saudijska vojna koalicija, koja u Jemenu intervenirala 2015.g, izvijestila je kako je saudijska protuzračna obrana u utorak ujutro uništila balističku raketu lansiranu od strane jemenskih huta u smjeru glavnog grada Rijada. Svjedoci u tome gradu navode kako su u zoru čuli dvije snažne eksplozije, nakon kojih se podigao gusti oblak dima nad gradom (info: Reuters).

Tarik al-Malki, glasnogovornik saudijske koalicije, navodi kako su saudijski sustavi PRO uništili tri balističke rakete lansirane iz Jemena na južne saudijske pogranične gradove Najran i Jizan, kao i nekoliko tzv. dronova-kamikaza.

Podsjećamo: u građanskom ratu u Jemenu 2014.g. poginulo je 17 tisuća ljudi, a više od 3 milijuna ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove. Saudijska Arabija i UAE (i još neke, manje važne zemlje) čine vojnu intervencionističku koaliciju, koja je, s ciljem potpore pred hutima izbjeglom jemenskom predsjedniku Mansuru Hadiju, 26. ožujka 2015.g. ušla u tu zemlju. Time je počela krvava vojna, u kojoj od (većinom) zračnih napada uglavnom pogiba civilno stanovništvo. Ta činjenica Saudijsku Arabiju čini izloženom snažnim kritikama međunarodne javnosti i humanitarnih organizacija, što Rijad postojano ignorira.
Posljednjih tjedana ponovo jačaju sukobi u toj, uz Portoriko vjerojatno jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, nakon što je prošloga mjeseca završilo šestotjedno primirje, dogovoreno za razdoblje muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i u svezi epidemije koronavirusa koja je uz sve ove pošasti (rat i siromaštvo) zahvatila i Jemen.

 

Komentari

komentar

You may also like