Jemenski Huti prijete Izraelu raketnim napadima na njegove baze

Predstavnici vojske jemenskih huta upozorili su, kao će u slučaju nastavka bombardiranja izraelskih zračnih snaga Jemen balističkim raketama napasti izraelske vojne baze, koje on unajmljuje u Eritreji (naslovna foto). O tome je jučer izvjestila iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na jemensku televiziju Al-Masirah koja je prenjela riječi glasnogovornika vojske, pukovnika Aziza Rashida.

Pukovnik je izjavio kako Izrael neposredno sudjeluje u bombardiranju Jemena, koja i dalje vrše niz zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije (Colonel Aziz Rashid said Israel is taking part in the Saudi-led coalition’s aggression against Yemen).

Televizija Al-Masirah je 29. rujna priopćila kako je tijekom nekoliko odvojenih napada izraelskih zrakoplova u zoni Sahar, u regiji Saada, kao i na prometnici između regije Saada i Al-Jawf, poginulo civilno stanovništvo, uključno i jedno dijete.

Pukovnik Rashid je također kazao, kako će, osim baza u Eritreji, jemenska vojska vrlo brzo biti u stanju vršiti napade na izraelske ciljeve u lukama na okupiranim palestinskim teritorijima.

Podsjećamo: koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom počela je vojnu kampanju u Jemenu još u ožujku 2015. godine. Tijekom neočekivano dugog rata s obzirom na odnos snaga između intervencionista i lokalnih šijtskih pobunjenika-huta (kojima se pridružio dio jemenske vojske), do sada je poginulo više od 12 tisuća ljudi. Jemenska pobunjenička vojska već je ranije izvodila napade balističkim raketama „Burkan-1“ („Vulkan-1“) po teritoriju Saudijske Arabije na udaljenosti od 600-750 kilometara. Tijekom 2016. godine, huti su demonstrirali novu balističku raketu „Burkan-2“, dometa do 1400 kilometara.Izraelska vlada je u više navrata negirala postojanje izraelskih vojnih baza u Eritreji. Međutim, niz medija, između ostalih i američki obavještajno-analitički centar Stratfor, objavilo je kako se na teritoriju Eritreje, na arhipelagu Dahlak, kao i u luci Massaya, nalaze izraelske zrakoplovne i pomorske baze.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like