Jemenski Hutiji oteli su teretni brod pod zastavom UAE

Huti frakcije koje podržava Iran, a koje kontroliraju većinu sjevernog Jemena, otele su teretni brod pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdeći da je sudjelovao u “neprijateljskim djelima”, ali za koji su Saudijci rekli da nosi bolničku opremu, prenosi The Arab Weekly. Brod je išao prema saudijskoj luci Jizan, sjeverno od Jemena, s jemenskog otoka Socotre u Crvenom moru kada je presreten u nedjelju nešto prije ponoći, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA, citirajući glasnogovornika njihove koalicije, generala Turkija al-Malkija.

“Huti frakcije moraju odmah osloboditi brod, inače će koalicijske snage poduzeti sve potrebne mjere i postupke za rješavanje ovog problema, uključujući upotrebu sile”, rekao je Malki u priopćenju. Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju koja se više od šest godina bori s Hutima. Savez je optužio Hute za napad na brodove u Crvenom moru, jednom od najprometnijih pomorskih putova na svijetu koji vodi do Sueskog kanala. Brod je otet kod zapadne jemenske luke Hodeidah, priopćila je koalicija.

Glasnogovornik vojske Huta rekao je da je brod prevozio vojnu opremu i da je sudjelovao u “neprijateljskim djelima usmjerenim ugrožavanje sigurnosti i stabilnost jemenskog naroda”. Glasnogovornik je kasnije dodao da je posada “različitih nacionalnosti” još uvijek na brodu. SPA je, s druge strane, priopćila da je brod prevozio opremu iz bolnice. Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) priopćile su kasno u nedjelju da su primile izvješća o napadu na brod u blizini jemenske luke Ras Isa, koja se nalazi nešto sjeverno od Hodeide, te da je međunarodna istraga u tijeku. Britanska Kraljevska mornarica savjetovala je pomorce da budu krajnje oprezni u tom području.

Posljednji napad u blizini Ras Ise bio je krajem 2019. kada su Huti nakratko zaplijenili brod pod saudijskom zastavom uz dva južnokorejska plovila. Napetosti su u regiji svakog tjedna sve izraženije uslijed sukoba “u sjeni” između Irana i Izraela, kao i kolapsa nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump 2018. jednostrano povukao Ameriku iz sporazuma. U Beču se nastavljaju pregovori s ciljem oživljavanja sporazuma, ali zasad nisu polučili rezultatom, a Izrael je sve nestrpljiviji.

Komentari

komentar





You may also like