Zoran Meter prokomentirao današnji jemanski raketni napad na kraljev dvorac u Rijadu, u kontekstu širih bliskoistočnih događaja

Glasnogovornik jemenskih pobunjenika iz šijtskog pokreta „Ansar Alla“ (huti), priopćio je u utorak, kako su huti lansirali balističku raketu u smjeru saudijskog kraljevskog dvorca u Rijadu. Prema informacijama televizije Sky News Arabia, sustav saudijske proturaketne obrane presreo je i uništio jemensku raketu južno od glavnog grada Rijada.

Što se u stvarnosti događa na Bliskom istoku nakon nedavne američke odluke o statusu Jeruzalema, za komentar smo pitali našeg glavnog urednika i stručnjaka za Bliski istok Zorana Metera:

U svezi ove vijesti treba podsjetiti kako je 4. studenog s jemenskog teritorija lansirana balistička raketa „Vulkan-2“ koja je uništena saudijskom PRO iznad zone međunarodne zračne luke u Rijadu. Nakon toga uslijedila je oštra protuiranska retorika od strane saudijskog državnog vrha, prije svega prijestolonasljednog princa Muhammeda bin-Salmana, koji je za taj događaj promptno optužio Iran, a sve označio gotovo kao objavu rata sa strane Teherana. Pri tom je naglasio, kako u buduće, ukoliko se takve aktivnosti ponove, Rijad zadržava pravo na adekvatan odgovor prema iranskom teritoriju, u vrijeme i na način kako on to odluči. U kontekstu današnjeg  raketnog napada iz smjera Jemena nije na odmet podsjetiti, kako je sinoć, u posjet saudijskom kralju Salmanu stigao direktor američke obavještajne agencije CIA-e Mike Pompeo, a sastanku su, osim pojedinih diplomatskih i političkih predstavnika kraljevstva, nazočili i saudijski šefovi obavještajnih službi. Tema razgovora bila je najnoviji razvoj stanja na Bliskom istoku.

Imaju li Saudijci i Amerikanci u planu neki novi plan vezano za bliskoistočnu regiju, poglavito nakon što je američka administracija povukla kontroverzan potez glede statusa Jeruzalema, kojim je na sebe navukla bijes ne samo arapskog i islamskog svijeta nego i otpor sa strane svojih najbližih europskih saveznika (jučer su se odluci o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela zasebno usprotivile i Velika Britanija i Francuska, uz već ranije i službeni Bruxelless), a da o Rusiji i Kini i ne govorimo? Na jučerašnjem glasanju u VS UN-a, o prijedlogu rezolucije islamskih zemalja o potvrdi očuvanja sadašnjeg statusa Jeruzalema, Sjedinjene su Države također ostale izolirane i uložile su veto na njezino usvajanje. Nakon tog poteza već se najavljuje iznošenje te rezolucije pred Glavnu skupštinu UN-a na kojoj se očekuje njezino lako usvajanje. Koji su daljni američko-saudijski potezi teško je predvidjeti. Međutim, vrlo je lako predvidjeti kako se saudijska politička elita našla u opasnom procijepu: s jedne strane kao formalna zaštitnica najvećih islamskih svetinja (Mekke i Medine) i velike zagovornice pravednog riješenja palestinskog pitanja zbog kojeg Rijad još uvjek nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, a s druge strane, kao veliki i strateški partner Sjedinjenih država u regiji i svog nastojanja za uspostavu suradnje s Izraelom na protuiranskoj platformi. Takvo koketiranje sa „zakletim neprijateljima“ i „okupatorima“ islamskih svetinja saudijski državni vrh teško će objasniti „arapskoj ulici“, koja itekako osluškuje političke poteze Rijada i prihvaća stavove muslimanskih ulema od kojih je većina radikalnog smjera sunitskog islama. Nakon svega, o vanjsko-političkim posljedicama po ugled Rijada u islamskom svijetu suvišno je i govoriti. „Miris petrodolara“ ovog će puta teško moći primiriti muslimansko stanovništvo jer je „crvena crta“ američkom odlukom o statusu Jeruzalema definitivno prjeđena. Zato analitičari s nestrpljenjem očekuju odluke sa sastanka saudijskog kralja i šefa CIA-e, naravno, ne toliko one javno obznanjene, koliko one koje bi trebale ostati prikrivene velom državnih tajni ali čiji dijelovi ipak redovito iznađu načine za prodor prema široj javnosti (bilo da se to želi ili ne). Je li i današnji napad iz Jemena na saudijsku prijestolnicu dio neke nove igre, usmjerene prema daljnjem zaoštravanju stanja (prije svega prema Iranu), pokazat će vrijeme. Ne treba zaboraviti kako je američka politika na Bliskom istoku doživjela potpuni slom, poglavito po pitanju Sirije i Iraka. Ide li Washington na sve ili ništa i je li uistinu spreman „zapaliti regiju“ saznat ćemo vrlo brzo, zaključio je Zoran Meter.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like