Jemenski pobunjenici opet dronovima i balističkim raketama napali S. Arabiju

Jemenski pobunjenički pokret Ansar Allah (Allahovi pomagači – Huti), kojeg podupire Iran, izvijestio je u ponedjeljak, 2. travnja, o još jednom zračnom napadu na “saudijskog agresora”. 

Prema vojnom zapovjedništvu te jemenske šijitske organizacije, 17 bespilotnih letjelica kamikaza i dvije balističke rakete ispaljeno je na susjedno Saudijsku Arabiju, a napadnuti su i objekti državne naftne tvrtke Saudi Aramco u Jubailu i Jeddahu (Džeda), izvješćuje Reuters.

Vlada u Rijadu još nije potvrdila ovu vijest, kao ni Saudi Aramco, koji je na zahtjev Reutersa najavio kako će objaviti priopćenje “što je prije moguće”.

Prema navodima glasnogovornika zapovjedništva Ansar Allah-a Yahya Sarija, u napadu su sudjelovali dronovi Samad-3 ispaljeni na rafinerije nafte u gradovima Jeddah, odnosno Jubail u Crvenom moru i istočnoj regiji S. Arabije. Također je dodao kako su tijekom posljednjeg zračnog napada pobunjenici napali i vojne ciljeve u južnim gradovima Saudijske Arabije Khamis Mushait i Jazan.

Posljednjih mjeseci intenzivirani su napadi houta na teritorij Saudijske Arabije, uključno i na objekte  glavnom gradu Rijadu. Hutisti, također, provode i veliku ofanzivu u središnjoj regiji Marib protiv snaga odanim bivšem predsjedniku Abd Rabo Mansur Hadiju, koje podupire Saudijska Arabija. Na tom su području krajem ožujka navodno oborili i američki dron MQ-9 Reaper.
Podsjećamo: američka administracija na čelu s Joe Bidenom je vrlo brzo nakon preuzimanja dužnosti skinula organizaciju jemenskih huta Ansar Allah sa svog spiska terorističkih organizacija, u nadi da će taj potez omogućiti smanjenje napetosti s Iranom vezano uz sporazum o njegovom nuklearnom programu iz kojeg je Trumpova adminstracija Ameriku jednostrano povukla. Postoje i mišljenja da je taj potez Biden učinio i radi „elegantnog“ povlačenja Saudijske Arabije iz tog, već šestogodišnjeg vojnog sukoba kojeg ona ne može dobiti.

 

Komentari

komentar

You may also like