Jemenski pobunjenici tvrde da su oborili američki špijunski dron

Huti pobunjenici u Jemenu danas tvrde da su oborili američku špijunsku bespilotnu letjelicu u središnjoj provinciji Marib, prenosi AA.

“Jutros je naša protuzračna obrana uspjela srušiti američki špijunski dron ScanEagle odgovarajućim oružjem”, rekao je glasnogovornik pobunjenika Yahya Saree u kratkom priopćenju, ne navodeći dodatne detalje. Rekao je da je špijunska bespilotna letjelica izvodila “neprijateljske akcije” u jemenskom zračnom prostoru iznad okruga Medghal u provinciji Marib prije nego što je srušena.

Nije bilo komentara američkih ili jemenskih vlasti na tvrdnju Hutija. Jemenska vlada kontrolira veći dio Mariba, dok pobunjenici Huti kontroliraju neka područja u pokrajini. Posljednjih mjeseci pobunjenici Huti, koji se nalaze i u Iranu i kojima Teheran pomaže, pojačali su napade kako bi preuzeli kontrolu nad naftom bogatom provincijom Marib, jednim od najvažnijih uporišta legitimne vlade i sjedištem jemenskog ministarstva obrane.

Jemen je nestabilan i prožet sukobima od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti zauzeli veći dio zemlje, uključujući i glavni grad Sanu. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom čiji je cilj bilo vraćanje jemenske vlade pogoršala je situaciju, uzrokujući jednu od najgorih humanitarnih kriza s 233 000 ljudi ubijenih, gotovo 80% stanovništva (oko 30 milijuna) kojima je potrebna humanitarna pomoć i s više od 13 milijuna gladnih ljudi, prema procjenama UN-a.

Komentari

komentar





You may also like