Jemes Clapper: Kina i Rusija iskorištavaju kršenje ljudskih prava u SAD-u

James Clapper, bivši direktor američke Nacionalne obavještajne službe (National Intelligence), dao je intervju za Fox News. Prije najzanimljivijih izvadaka iz tog intervjua, želimo podsjetiti kako se radi o osobi koju su svojedobno predsjednik Donald Trump i njegovi suradnici iz Republikanske stranke više puta kritizirali zbog činjenice, da je on bio šef američkih obavještajaca u vrijeme kada se u zemlji istraživala navodna ruska umješanost u američke izbore, a što su predvodili Trumpovi politički protivnici. Clapper se poglavito našao pod „nišanom“ američke administracije kada se u toj istrazi zahvatilo prvog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, navodi Fox News.

Tako Clapper u svom intervjuu navodi kako se Kina i Rusija koriste nastavkom nereda u SAD-u i da će te dvije američke suparnice ukazivati na „licemjerje“ od strane Washingtona i na „kršenja ljudskih prava na našim ulicama“.

„Ako mi ne budemo kontrolirali situaciju i obraćali pozornost na to što se događa izvan granica – a radi se o informacijskom polju – i Kinezi i Rusi će se u punoj mjeri okoristiti situacijom. Oni će, razumljivo, ukazivati na naše licemjerje: evo mi, zaštitnici ljudskih prava, javno kršimo ljudksa prava, i to se čini na našim ulicama“, kazao je Clapper.

Međurasna netrpeljivost u SAD-u interesira američke suparnike jer je oni žele iskoristiti za širenje svoje propagande. Predstavnici Kine i Irana u subotu su se već „osmjehnuli“ u Twitteru nad međurasnim proturječjima u SAD-u, navodi Fox News.

Clapper dalje navodi kako je sadašnja kriza „razdoblje velike osjetljivosti“ za SAD, koju je produbio čitav niz drugih destabilizirajućih čimbenika, izraslih posljednjih godina. Na zamolbu novinara da iznese svoje viđenje „krhkosti“ američkih institucija vlasti, koje je obznanio u srpnju 2016.g., Clapper je kazao kako su događaji, koji su se od tada dogodili, uključno i „posezanja prema našim institucijama i načelima pravne države, napadi na slobodu medija, sve intenzivnije kretanje prema autoritarnim metodama, primjena ili prijetnje primjenom oružanih snaga za suzbijanje unutarnjih prosvijeda“, krajnje zabrinjavajući, jer govore o „nestabilnosti“ u zemlji.

„Ja i ne govorim o gospodarskim problemima, izazvanim pandemijom, kao i o tome da je naša zemlja zasićena oružjem. Sve je to karakteristično za nestabilne zemlje“, kazao je Clapper.





Na upit nivinara, hoće li SAD preživjeti današnji raskol, Clapper je izjavio kako se još nada da će Amerika „tu oluju prevladati“. Pritom je kazao kako su SAD i u prošlosti pravladale traume, poput građanskog rata, Vijetnamskog rata i sl. „Mislim kako svejedno ima mjesta za  optimizam, međutim, ne isključujem da se stanje i dalje može pogoršavati“.

 

 





Komentari

komentar

You may also like