Jens Stoltenberg o Ukrajini u NATO savezu

Ukrajinski premijer Denis Shmyhal i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg jučer su se sastali u Bruxellesu i razgovarali o perspektivama te zemlje za ulazak u savez, kao i održavanju zajedničke vojne vježbe u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi u rujnu ove godine, izvješćuju ukrajinski mediji.

Premijer Shmyhal kazao je kako Ukrajina ove godine namjerava početi izgradnju dviju pomorskih baza u Crnom i Azovskom moru koristeći se sredstvima iz svog proračuna i uz pomoć „britanskih partnera, koji za to izdvajaju odgovarajuća kreditna sredstva“.

Karta: crnomorski bazen s dominantnim poluotokom Krimom i Azovskim morem

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg kazao je kako je „Ukrajina jedan od najvažnijih i bliskih partnera“ i da osigurava „postrojbe za sudjelovanje u vježbama i operacijama“, što NATO cijeni kao doprinos euroatlantskoj sigurnosti.

Što se tiče članstva Ukrajine u NATO savezu Stoltenberg je izjavio kako „vrata NATO-a ostaju otvorena“ te da bi fokus trebao biti usmjeren na reforme s ciljem „osiguranja političke kontrole demokratskih institucija nad vojskom”.
Stoltenberg je također kazao kako je NATO-ova politika proširenja “bila vrlo uspješna” i da je pomogla širenju “vladavine prava, osobnih sloboda i demokracije” u cijeloj Europi. “Od završetka hladnog rata do sada, gotovo smo udvostručili broj članica NATO-a”, rekao je.

Također je Ukrajinu nazvao “jednim od najbližih partnera”, a po pitanju toga, kada će Ukrajina ući u NATO savez izjavio je slijedeće: “Ne mogu imenovati datum, ali nastavit ćemo podržavati Ukrajinu.”

Komentari

komentar

You may also like