John Bolton: SAD su već uvele sve nužne sankcije protiv Rusije

Nakon dvodnevnog boravka u Rusiji, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton uputio se na mini-turneju po južnokavkaskim državama, Gruziji i Azrbajdžanu, kao i Aremeniji.

Boravivši u petak u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, Bolton je izjavio kako je Washington već uveo sve nužne sankcije protiv Rusije, kao i da je dio tih mjera uveden odmah nakon kratkog rusko-gruzijskog rata, u ljeto 2008.g.

Bolton ne zna hoće li tema Gruzije biti na dnevnom redu sastanka Trump-Putin 11. studenog u Parizu, kazavši, kako će taj sastanak „biti kratak, a njegova je satnica još nepoznata“.  Pri tom podsjećamo na nedavnu izjavu pomoćnika ruskog predsjednika Yurija Ushakova, prema kojoj će susret dvojice državnika u francuskoj prijestolnici biti sveobuhvatan i dobro pripremljen.

Tijekom boravka u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu, Bolton je izjavio kako su posljednje američke sankcije protiv Rusije bile uvedene prije četiri mjeseca zbog trovanja oca i kćeri Skripalj u Velikoj Britaniji. Američka praksa je uvođenje dodatnih sankcija svakih šest mjeseci, a one se uvode ili ukidaju u ovisnosti o ponašanju zemlje.

Boraveći u Erevanu, glavnom gradu Armenije, Bolton je, odgovarajući na pitanje novinara o složenom položaju Armenije kada su u pitanju njezini susjedi, poput Azerbajdžana, Gruzije i Turske u kontekstu američkih protuiranskih sankcija (Armenija ima 40-ak kilometara dugu granicu s Iranom), kao i činjenice da je SAD uveo sankcije i protiv armenijske bliske saveznice Rusije, Bolton je kazao kako shvaća dubinu spora između Erevana i Bakua glede Nagorno Karabaha. Također je rekao kako bi se moglo očekivati otvaranje armensko-turske granice, kao i da Armenija ne treba imati nekih bojazni od strane Gruzije. Ali Iran je, kazao je dalje Bolton, SAD-u neprijateljska država i o tome bi armenijska državna politika trebala voditi računa.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like