John Bolton: Trump nije želio sankcije za „Sjeverni tok 2“

Nastavlja se show bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, povezan s nedavnom objavom njegove memoarske knjige s „dogodovštinama“ iz Bijele kuće u vrijeme njegova službovanja, u kojoj on na prilično prizeman i po pitanju (ne)zakonite obajve informacija (koje moguće predstavljaju i državnu tajnu) opasno „sklizak“ način udara po aktualnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Jedna od najnovijih „pikanterija“ je izjava Johna Boltona u intervjuu danom za medij „VoA“, kako predsjednik Trump nije želio uvoditi sankcije protiv ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“ koji baltičkim morem povezuje rusku i njemačku obalu.

„Možete pitati Stevena Mnuchina (američkog ministra financija) zašto mi do tada nismo uvodili sankcije protiv „Sjevernog toka 2“. Predsjednik to nije dozvoljavao, što pokazuje koliko je on oštar“, kazao je Bolton. Također je rekao kako su još u vrijeme hladnog rata američki predsjednik Ronald Regan i britanska premijerka Margaret Thacher izjavili da se ne smiju kupovati ruski energenti. Zato je, prema Boltonu, Njemačka učinila veliku grešku. Podsjetio je i kako Berlin ima novaca ali da ne ispunjava svoje obveze oko zajedničke obrane, pričemu je ipak priznao kako niti jedna američka administracija u zadnjih 30 godina nije uspjela uvjeriti Njemačku u nužnost povećanja svojih rashoda za zajedničku obranu.

Ovdje treba dodati kako je Trumpova administracija, ipak, krajem prošle godine uvela sankcije protiv spomenutog ruskog plinovoda, a isto tako i da vrši, vjerojatno najsnažniji pritisak od svih administracija na Njemačku zbog uplata u NATO savez. Je li to stvarna volja Donalda Trumpa ili je sve uvjetovano snažnim pritiscima njegovih suparnika iz demokratske oporbe i iz tzv. duboke države sada je manje važno. Stvar je pokrenuta, a nakon akcije uvijek slijedi i reakcija, čemu upravo svjedočimo i kroz protupoteze Moskve i Berlina (samostalne ili djelomično koordinirane – u ovom je slučaju manje važno).

 

Komentari

komentar





You may also like