Johnson: Mi smo pobijedili! Brexit počinje – danas!

Foto: vijesti.hrt.hr

Vladajuća konzervativna stranka polučila je čvrstu većinu nakon jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji. To znači da mogu samostalno formirati vladu. Premijer i šef konzervativaca Boris Johnson već slavi pobjedu, izjavivši, kako se radi o povijesnim izborima i kako je dobio „snažni novi mandat“ za provedbu Brexita ali i za ujedinjenje zemlje i njezino pokretanje naprijed.

S druge strane vođa laburista Jeremy Corbin napustit će vodstvo stranke ali će sačuvati svoje mjesto u parlamentu. Izjavio je kako je razočaran rezultatima izbora i da će na čelu stranke ostati do izbora njezinog novog lidera.

Konzervativna stranka je prema procjenama dobila 368 od 650 zastupničkih mijesta, tj. čvrstu većinu za formiranje samostalne vlade.

Europska unija još uvijek čeka objavu službenih rezultata britanskih izbora i navodi kako je spremna za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Prema pojedinim britanskim medijima, Boris Johnson već bi u subotu britanskim zastupnicima u ruke mogao predati sudbinu sporazuma o Brexitu, kojega je osobno potpisao s EU. Drugim riječima – konačno se nazire kraj “trakavici“ zvanoj Brexit. To će, svakako, biti povijesni događaj za Veliku Britaniju, a kakve će on imati posljedice za tu zemlju pokazat će jedino vrijeme.





 

 

Komentari

komentar





You may also like