Johnson: Neću odstupiti

Britanski premijer Boris Johnson poručuje da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji, izvještava Reuters.

“Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su, iskreno, novi izbori”, odgovorio je Johnson parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umjesto ostavke ako izgubi na glasanju o povjerenju.

Britanci dobili novog ministra financija, on kaže da u potpunosti podržava Johnsona

Istovremeno, skupina vladinih ministara trebala bi pozvati Johnsona na ostavku, uključujući tek imenovanog ministra Nadhima Zahawija, prenosi Reuters. Zahawi, “zvijezda u usponu” torijevaca, jučer je imenovan novim ministrom financija, a ranije danas rekao je da u potpunosti podržava Johnsona.

BBC piše kako će tu delegaciju predvoditi ministar prometa Grant Shapps, a dio nje bi trebao biti i tajnik za gospodarstvo Kwasi Kwarteng.

Odbor 1922, parlamentarna grupacija unutar Konzervativne stranke, u srijedu je pak odlučio izabrati novo vodstvo prije donošenja odluke o promjeni pravila o izglasavanju nepovjerenja. Taj odbor, zadužen za pravila glasanja o nepovjerenju, birat će vodstvo u ponedjeljak, a potom odlučiti hoće li mijenjati ta pravila prema kojima se trenutno o ostanku premijera može odlučivati tek iduće godine.





Johnsona na ostavku pozivaju i kolege

Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Nakon što je ostavke dalo više od dvadesetero dužnosnika, dio zastupnika, pred kojima je odgovarao danas, smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta dok se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji rast usporava te mu prijeti recesija.

Na ostavku ga pozivaju i stranački kolege. Johnson je pogođen i aferom Partygate. On i ostali političari izazvali su bijes javnosti jer su u vrijeme strogih koronamjera održali proslavu u njegovoj rezidenciji.





Komentari

komentar

You may also like