Johnson: prijenos ovlasti Škotskoj bila je “katastrofa”

Britanski premijer Boris Johnson poručio je kako je prijenos ovlasti na Škotsku (devolucija) bila katastrofa te je odbacio davanje veće autonomije Škotskoj, dok vladajući škotski nacionalisti zagovaraju novi referendum o neovisnosti.

Posljednjih 14 anketa pokazuje da većina Škota sada podržava neovisnost, čemu je ponajviše pridonio brexit, budući da je većina Škota bila za ostanak u Europskoj uniji.

U videorazgovoru sa zastupnicima svoje Konzervativne stranke u Sjevernoj Irskoj, Johnson je rekao da je devolucija, sustav koji je uveo laburistički premijer Tony Blair, bila njegova „najveća pogreška“.

Devolucija je sustav pod kojim je Škotskoj iz Londona prenesena ovlast da samostalno donosi odluke o nizu pitanja poput poljoprivredne politike, okoliša, obrazovanja i stanovanja, a u Westminsteru se i dalje odlučuje o pitanjima važnima za cjelokupnu Britaniju poput vanjske i obrambene ili energetske politike.

Škoti su na referendumu 2014. s 55 posto glasova ‘protiv’ i 45 ‘za’ odbacili prijedlog o neovisnosti Škotske.

Škotska premijerka, čelnica lijevog nacionalističke Škotske nacionalne stranke (SNP-a), koja zagovara novi referendum o neovisnosti, odmah je kritizirala Johnsonovu izjavu te je kazala da je jedini način zaštite i jačanja škotskog parlamenta neovisnost.





Britanski ministar stanovanja Robert Jenrick pokušao je izvaditi Johnsona iz neugodne situacije. Naglasio je kako se Johnson referirao na porast nacionalizma u SNP-u kada je govorio o “katastrofi”.

Jenrick smatra kako su škotski nacionalisti zloupotrijebili devoluciju kako bi pokušali razjediniti Ujedinjeno Kraljevstvo, dodavši kako novi referendum nije realna opcija jer su nacionalisti 2014. pristali da će se glasanje održati jednom u generaciji.

Komentari

komentar





You may also like