Johnson: Ruski zamah u Ukrajini mogao bi usporiti zbog nedostatka resursa

Britanska obrambena obavještajna služba vjeruje da će se zamah Rusije u ratu u Ukrajini usporiti u sljedećih nekoliko mjeseci kako njezina vojska crpi svoje resurse, rekao je britanski premijer Boris Johnson novinarima, a prenosi Reuters.

U komentarima koje je u srijedu objavio njemački Sueddeutsche Zeitung, Johnson je rekao da snage predsjednika Vladimira Putina napreduju u istočnoj regiji Donbasa, izazivajući razaranja, ali uz veliku cijenu vojnika i oružja. “Naša obrambena obavještajna služba vjeruje, međutim, da bi u sljedećih nekoliko mjeseci Rusija mogla doći do točke u kojoj više nema zamaha naprijed jer je iscrpila svoje resurse”, rekao je Johnson u intervjuu. “Onda moramo pomoći Ukrajincima da preokrenu dinamiku. Zalagat ću se za to na susretu G7 (u Njemačkoj za vikend)”, rekao je. “Ukoliko su Ukrajinci u poziciji da krenu u protuofenzivu, to treba podržati. Opremom koju traže od nas”, rekao je.

Upitan kako bi izgledala pobjeda Ukrajine ili neuspjeh Putina, Johnson je rekao: “Da barem povratimo status quo koji je postojao prije 24. veljače i da njene (ruske) trupe budu odbijene od područja koja su napali”.

Dan 119. rata: Iscrpljene obje strane na istoku; ukrajinska protuofenziva na jugu; borbe za Zmijski otok

 





Komentari

komentar

You may also like