Johnson tješi Macrona: „Naša ljubav i divljenje prema Francuskoj su neuništivi“

Britanski premijer Boris Johnson, svjestan neugodnosti za Francusku nakon zaključivanja trojnog pakta AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a i razvrgavanja sporazuma s Parizom  o gradnji podmornica za australsku flotu, govorio je danas o potrebi poboljšanja odnosa s Francuskom. O tome izvješćuje panarapska televizija Al-Arabiya.

Razbješnjela francuska vlada optužila je SAD za „dvoličnost“, a Australiju za „izdaju“, da bi, nakon nekoliko sati, i opozvala svoje veleposlanike iz Cambere i Washingtona na konzultacije.

Zanimljivo je kako ista odluka nije donijeta u pogledu Londona, budući da Pariz smatra kako je sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva u ovom trojnom savezu “manje” po važnosti, opisujući Britaniju kao državu podređenu Sjedinjenim Državama, navodi spomenuti medij.

Francuski ministar za europske poslove Clement Bon rekao je da se nakon izlaska iz Europske unije Britanija “vratila u Ameriku s usvojenim oblikom vazalizacije”.

“Čini se da Britanija više želi biti mlađi partner Sjedinjenih Država nego raditi s raznim saveznicima”, dodao je Bon.

S druge stane, britanski premijer Boris Johnson je novinarima, koji s njim putuju u zrakoplovu za New York, gdje se održava 76. zasjedanje Glavne skupštine UN-a, izjavio slijedeće:
“Jako smo, jako ponosni na naš odnos s Francuskom, i to je od velike važnosti za ovu zemlju. Ovo je vrlo prijateljski odnos koji seže stoljećima unatrag i za nas je apsolutno bitan. Ovo je nešto jako, jako duboko. Naša ljubav prema Francuskoj, naše divljenje prema Francuskoj je neuništivo. ”

Čelnik britanske vlade također je naglasio kako London i Pariz “blisko surađuju na zajedničkim vojnim operacijama u Maliju i baltičkim zemljama”.

Hoće li ovi iznenadni izljevi ljubavi i prijateljstva pružiti zadovoljštinu Fancuzima prosudite sami.

Komentari

komentar

You may also like