JP Morgan: „trgovinski rat“ može trajati dugo, a druge zemlje neće činiti ustupke SAD-u

U intervjuu televiziji CNBC, David Kelly, glavni strateg za globalna tržišta J.P. Morgan Asset Management-a, govorio je o zaoštravanju gospodarskih odnosa između SAD-a, Kanade, Meksika, Kine, EU i drugih zemalja, koji se mogu protegnuti na mnoge godine i dovesti do pada svjetskog gospodarstva.

Kelly je kazao, kako vođe drugih država neće ići na ustupke američkoj vladi i da se pogoršanje trgovinskih odnosa može produljiti na 2019. i 2020. godinu i dalje. Evo punog prijevoda riječi uglednog analitičara J.P. Morgana iz jučerašnjag intervjua:

„Trgovinski rat“ – to je ozbiljan problem. Mnogi misle, kako će u nekom trenutku druga zemlja predložiti nekakve ustupke. A što ako do toga ne dođe? Uvozne carine imat će negativni učinak kako za SAD, tako i za druge zemlje. Zaoštravanje gospodarskih odnosa i oštra retorika već su postali negativni čimbenik za tržišta. U kratkoročnoj perspektivi američka ekonomija nastavit će rasti, ali mene zabrinjava ovo stanje s carinama u dugoročnom planu. Mislim, tržišta će se tek početi pripremati za dugo tržišno sučeljavanje i sagledavati potencijalne neprijatne posljedice. Zato što se upravo tako razvijaju ratovi. Generali uvijek govore kako će se vojska vrlo brzo vratiti kući, ali u stvarnosti sukobi se uvijek produžuju. To sukobljavanje može se nastaviti i slijedeće godine i u godine nakon nje. Problem je u tome, što je sadašnje stanje već dobilo političku boju. Novi meksički predsjednik, (kanadski premijer) Justin Trudeau ili Xi Jinping (kineski predsjednik) ne žele pokazati kako su spremni ići na ustupke SAD-u. S političkog gledišta oni si ne mogu dozvoliti izgledati slabi. To jednostavno nije nekakav financijski posao. Kako odgovor na carine sa strane SAD-a te će države primijeniti identične mjere, i u konačnici će to dovesti do usporavanja svjetskog gospodarstva“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like