JPMorgan: Ruska ekonomija jača od očekivanog. Usprkos sankcijama, ne treba očekivati duboku recesiju

JPMorgan Bank predviđa da ruskom gospodarstvu ide bolje nego što se očekivalo, čak i usprkos oštrih sankcija, i da će se vjerojatno suočiti samo s plitkom recesijom, iako dugotrajnom, piše Business Insider.

U bilješci poslanoj klijentima prošlog tjedna i objavljenoj u ponedjeljak, banka navodi da istraživanja o poslovnom raspoloženju u zemlji signaliziraju “ne previše duboku recesiju” i kao rezultat toga sugeriraju da bi se prognoze rasta mogle povećati.

Krajem veljače Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su oštre ekonomske sankcije Rusiji nakon što su snage Vladimira Putina pokrenule specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ozbiljnost kazne dovela je do predviđanja da će rusko gospodarstvo otići u propast.

JPMorgan je tako u ožujku predvidio da će se ruski BDP u drugom tromjesečju smanjiti za 35% u odnosu na prethodno i za 7% do kraja godine. MMF pak očekuje da će se rusko gospodarstvo smanjiti za 8,5 posto 2022. godine.

Međutim, banka je prošlog tjedna objavila klijentima da je rusko gospodarstvo u boljem stanju od očekivanog, pozivajući se na poslovna istraživanja i visokofrekventne pokazatelje poput potrošnje električne energije i financijskih tokova.

“Stoga dostupni podaci ne ukazuju na nagli pad aktivnosti – barem u ovom trenutku”, zaključili su analitičari JPMorgana. Prema trenutačnoj prognozi, ruski će BDP u drugom tromjesečju vjerojatno biti veći od prognoze u ožujku.





Istovremeno, JPMorgan je istaknuo da je rusko gospodarstvo daleko od svog normalnog stanja. Konkretno, izvozne narudžbe su najgore, a tvrtke očekuju daljnje probleme u budućnosti.

“Očekujemo da će se učinak sankcija povećati u nadolazećim tromjesečjima”, objavio je JPMorgan. “Stoga je profil ruskog BDP-a sve više u skladu s dugotrajnom, ali ne jako oštrom recesijom.”

Komentari

komentar





You may also like