Julianu Assangeu odbijen zahtjev za blokiranje izručenja u SAD

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange nije uspio u novom pokušaju blokiranja njegova izručenja iz Ujedinjenog Kraljevstva u SAD, prema sudskom nalogu objavljenom u petak, prenosi DW.

51-godišnjak se suočava s 18 optužbi u SAD-u zbog objavljivanja niza povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatskih depeša.

Sudac na Visokom sudu Ujedinjenog Kraljevstva, Jonathan Swift, odbio je Assangeovu posljednju žalbu protiv izručenja s obrazloženjem da bi to jednostavno “ponovilo” argumente koji su prethodno izneseni.

Britanski sudac prethodno je presudio protiv izručenja SAD-u, tvrdeći da će Assange vjerojatno počiniti samoubojstvo zbog surovih zatvorskih uvjeta i potencijalno duge kazne koju bi mogao odslužiti u SAD-u. Ali nakon uvjeravanja američkih vlasti da se Assange rođen u Australiji neće suočiti s uvjetima koji bi naštetili njegovom fizičkom i mentalnom zdravlju, izručenje je odobreno 2022. godine. To je uključivalo obećanje da će biti poslan u Australiju da odsluži zatvorsku kaznu.

Osnivač WikiLeaksa planira obnoviti svoju žalbu sljedeći tjedan, ali je gotovo iscrpio sve svoje pravne puteve. Moguća opcija koja bi mu ostala bila bi da iznese svoj slučaj pred Europski sud za ljudska prava. Kako sada stoji, on bi se trebao suočiti sa 17 optužbi za špijunažu i jednom optužbom za zlouporabu računala.

“I dalje smo optimisti da ćemo pobijediti i da Julian neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se suočava s optužbama koje bi mogle dovesti do toga da ostatak života provede u strogo čuvanom zatvoru zbog objavljivanja istinitih informacija koje su otkrile počinjene ratne zločine od strane američke vlade”, napisala je Assangeova supruga Stella na Twitteru.





Assange se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh. Uhićen je 2019. zbog preskakanja jamčevine u prethodnom slučaju u kojem je potražio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu – koje je ostalo njegov dom sedam godina. Prethodni slučaj, koji se vrtio oko optužbi za seksualni napad u Švedskoj, odbačen je 2019., ali su ga vlasti Ujedinjenog Kraljevstva zadržale u zatvoru zbog statusa čekanja na njegovo izručenje SAD-u.

“Dosta je”: Australija poziva SAD da okončaju postupak protiv Juliana Assangea





 

 

Komentari

komentar

You may also like