Južna Koreja i Kina planiraju tješnju suradnju u proizvodnji poluvodiča

Slijedeća vijest teško se može svidjeti Sjedinjenim Državama koje Kinu smatraju svojom najvećom globalnom prijetnjom, između ostalog (možda čak i najviše) i u sferi visoke tehnologije. Osim toga Južnu Koreju Washington smatra svojim najvjernijim partnerom u Aziji, odmah nakon savezništva s Japanom.

Evo o čemu se radi:

Kina i Južna Koreja složile su se ojačati dijalog i suradnju o lancima opskrbe industrije poluvodiča, usred šire globalne zabrinutosti oko opskrbe čipovima, sankcija i nacionalne sigurnosti, izjavio je kineski ministar trgovine Wang Wentao, o čemu su u subotu izvijestili britanski Reuters i američki Bloomberg.

Kineski ministar sastao se s južnokorejskim kolegom Ahn Duk-geunom na marginama konferencije Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u Detroitu, koja je završila u petak, navodi danas Glas Istre (GI).

Ministri su razmijenili mišljenja o očuvanju stabilnosti opskrbnog lanca u industriji i o jačanju suradnje na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva trgovine, objavljenom u subotu.

Wang je također kazao kako je Kina spremna s Južnom Korejom raditi na produbljivanju trgovinskih veza i suradnje u investicijama.





No, južnokorejska izjava o sastanku ne spominje čipove, već samo navodi da je ministar trgovine zatražio od Kine da stabilizira opskrbu ključnim sirovinama i osigura predvidljivo poslovno okružje za južnokorejske tvrtke u Kini.

“Južnokorejska strana izrazila je potrebu za komunikacijom između dužnosnika na operativnoj razini u svim sektorima”, ne samo u industriji poluvodiča, kazao je Reutersu upućen izvor koji je želio ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati informacije medijima.

Južna Koreja našla se u središtu spora Sjedinjenih Država i Kine oko poluvodiča.





Prošli tjedan kineski regulator za kibernetički prostor zabranio je operaterima ključne infrastrukture nabavu memorijskih čipova američkog Micron Technologyja uz obrazloženje da nisu prošli na testu mrežne sigurnosti.

“Analizom je utvrđeno da Micronovi proizvodi uključuju ozbiljne rizike za mrežnu sigurnost koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac nabave ključne informatičke infrastrukture i utječu na kinesku nacionalnu sigurnost”, objavila je uprava za kibernetički prostor.

SAD je pak ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, a u suradnji s Nizozemskom i Japanom blokira i isporuku strojeva za njihovu proizvodnju.

Kina je odredište oko 40 posto južnokorejskog izvoza čipova, prema podacima ministarstva trgovine, ali južnokorejskim proizvođačima čipova Samsung Electronicsu i SK Hynixu treba američka tehnologija i oprema, napominje Reuters, a objavljuje GI.

Dakle, stanje je vrlo složeno s obzirom na postojanje različitih interesa svih zainteresiranih strana.

Prije dva dana objavili smo vijest kako će Sjedinjene Američke Države i Japan produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije (vidi poveznicu ispod teksta).

SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova

 

Komentari

komentar

You may also like