Južna Koreja i Poljska potpisale ugovor o prodaji tenkova i haubica vrijedan 5,8 milijardi dolara

Dvije južnokorejske tvrtke potpisale su ugovor vrijedan 5,76 milijardi dolara s Poljskom za izvoz tenkova i haubica, objavila je u subotu agencija za nabavu oružja u Seulu, nakon što je Varšava pristala povećati uvoz oružja zbog napetosti s Rusijom, piše Reuters.

Ugovor, potpisan u Poljskoj u petak, dio je dosad najvećeg južnokorejskog dogovora o oružju, sklopljenog prošlog mjeseca s Poljskom, koja nastoji pojačati svoju vojsku suočena s ruskom invazijom na susjednu Ukrajinu. Hyundai Rotem Co. će isporučiti tenkove K2 Black Panther, a Hanwha Defense, obrambena jedinica Hanwha Corpa, poslat će K9 samohodne haubice u Poljsku, rekla je Uprava za program obrambene nabave (DAPA). Strane nisu objavile vrijednost cjelokupnog posla, koji južnokorejski mediji procjenjuju na do 20 trilijuna wona (15 milijardi dolara).

“Budući da je obrambeni izvoz iznimno važan u smislu dijeljenja sustava naoružanja, uzajamne logističke potpore i jačanja sigurnosnih saveza, očekuje se da će ovaj izvozni ugovor pridonijeti našim naporima da izgradimo solidarnost s europskim zemljama i proširimo granice naših sigurnosnih sposobnosti”, ističe se u izjavi DAPA-e.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u svibnju, obećao je pojačati sigurnosnu suradnju s europskim zemljama koje dijele vrijednosti demokracije i tržišne ekonomije, istovremeno jačajući obrambenu industriju zemlje usred rastućih nuklearnih i vojnih prijetnji Sjeverne Koreje. Yoon je postao prvi južnokorejski čelnik koji je sudjelovao na samitu NATO-a u Španjolskoj u lipnju kao promatrač, gdje je upozorio na prijetnje tim vrijednostima.

Poljska je prema ugovoru pristala kupiti 180 tenkova K2, neodređeni broj haubica i 48 borbenih zrakoplova FA-50. Ugovor od petka pokriva prvu ratu, objavila je DAPA, ne navodeći brojke. Dogovor za mlažnjake očekuje se sljedeći mjesec.

Invazija na Ukrajinu, koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”, izazvala je sigurnosne strahove među mnogim zemljama bivšeg istočnog bloka. Članica NATO-a Poljska obećala je povećati vojnu potrošnju na 3% bruto domaćeg proizvoda i više nego udvostručiti veličinu svoje vojske kako bi odvratila bilo kakve napade.





 

Komentari

komentar





You may also like