Južna Koreja ne namjerava SAD-u platiti za razmještaj THAAD sustava na svom teritoriju

Prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa, da Južna Koreja plati milijardu dolara SAD-u zbog njegovog razmještaja najsuvremenijeg američkog proturaketnog sustava THAAD na južnokorejskom teritoriju, Seul smatra neprihvatljivim.

„Čak i ako mi kupimo THAAD, sustavom će upravljati SAD. Ta varijanta nije moguća“, izjavio je savjetnik za vanjsku politiku južnokorejskog predsjednika, profesor Kim Ki Hyun, a prenjela agencija Reuters.

Ministar obrane Južne Koreje Han Minkoo, izjavio je kako nema nikakvih promjena o uvjetima razmještaja sustava THAAD na teritoriju te države.

Podsjećamo – prije nekoliko dana, na saslušanju pred odborom za obranu američkog Kongresa, zapovjednik Tihooceanskog zapovjedništva američke vojske admiral Harry Harris je izjavio, kako će sustav THAAD biti stavljen na bojevo dežurstvo u slijedećih nekoliko dana.

PRO sustav THAAD namjenjen je za presretanje bojevih glava balističkih raketa u završnoj fazi srednje dionice njihove putanje, kao i u blizini njihovog krajnjeg cilja. Namjera joj je zaštita vojske SAD-a i njegovih saveznika, kao i gradova i važnih objekata od balističkih raketa malog dometa ali i onih strateških.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like