Južna Koreja negira da je slala oružje Ukrajini nakon Putinove prijetnje

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol zanijekao je da je Seul isporučio bilo kakvo smrtonosno oružje Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi takva odluka uništila njihove bilateralne odnose. Putin je to rekao na konferenciji u Moskvi jučer, optužujući Zapad za poticanje rata u Ukrajini i naglašavajući da bi odluka Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini uništila odnose, pitajući kako bi bilo da Moskva šalje oružje Sjevernoj Koreji.

“Pružili smo humanitarnu i miroljubivu pomoć Ukrajini u znak solidarnosti s međunarodnom zajednicom, ali nikad nismo slali smrtonosno oružje ili bilo što slično”, rekao je Yoon novinarima danas, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap. “Ali u svakom slučaju, to je pitanje našeg suvereniteta i želio bih da znate da se trudimo održavati mirne i dobre odnose sa svim zemljama svijeta, uključujući i Rusijom”, rekao je. Seul je u Ukrajinu poslao pancirke, kacige i druge nesmrtonosne vojne i medicinske potrepštine i odbio je zahtjeve Kijeva za oružjem, izvijestio je Yonhap.

Saveznik Sjedinjenih Država, Južna Koreja je tvrdila da Ukrajini neće slati oružje i nastojala je izbjeći antagoniziranje Rusije, kako zbog ekonomskih razloga tako i zbog utjecaja koji Moskva može izvršiti na Sjevernu Koreju.

Na konferenciji u Moskvi u četvrtak, Putin je braniorazloge napada na Ukrajinu i okrivio SAD i Zapad za poticanje sukoba u Ukrajini, dodajući da Zapad igra ono što je opisao kao “opasnu, krvavu i prljavu” geopolitičku igru ​​koja sije kaos diljem svijeta svijet. Putin je imao ovu poruku za Južnu Koreju: “Kako bi Republika Koreja reagirala na činjenicu da smo obnovili suradnju sa Sjevernom Korejom na ovom području?”

Upitan što bi želio poručiti ljudima u Europi i SAD-u, Putin je odgovorio da trebaju znati da im Rusija nije neprijatelj. “Rusija je vaš prijatelj i mi smo desetljećima činili sve i spremni smo učiniti sve u budućnosti kako bismo ojačali naše odnose”, rekao je. Putin je također kritizirao SAD zbog intervencije u kineskom sporu s Tajvanom, što je nazvao “suprotnim zdravom razumu i logici”.

Komentari

komentar





You may also like