Južna Koreja podigla lovce zbog leta kineskih i ruskih bombardera

Južna Koreja je rekla da je koristila svoje borbene zrakoplove kao taktičku mjeru nakon što su dva kineska i šest ruskih ratnih zrakoplova ušli u područje njezine protuzračne obrane jutros. Načelnik zajedničkog stožera Južne Koreje (JCS) rekao je da su kineski bombarderi H-6 opetovano ulazili i izlazili iz korejske identifikacijske zone zračne obrane (ADIZ) kod južne i sjeveroistočne obale Južne Koreje počevši od rano ujutro, izvijestio je Reuters.

Nakon prvog preleta, strani avioni su sat vremena nakon opet ušli u zonu blizu južnokorejskog lučkog grada Pohanga izvijestila je agencija Yonhap. Četiri sata poslije, po treći put, šest ruskih zrakoplova, uključujući četiri bombardera TU-95 i dva lovca SU-35 zajedno s dva kineska bombardera H-6, doletjelo je u južnokorejski ADIZ iz područja 200 km sjeveroistočno od južnog otoka Ulleung. Državni JCS, međutim, rekao je da zrakoplovi nisu niti jednom ušli u sami zračni prostor Južne Koreje. Ovdje valja spomenuti da identifikacijska zone zračne obrane nije isto što i zračni prostor države i riječ je o pravno nedovoljno definiranom pojmu.

Zona protuzračne obrane je područje u kojem države zahtijevaju da strani zrakoplovi poduzmu posebne korake kako bi se identificirali. Za razliku od zračnog prostora zemlje iznad njenog teritorija i teritorijalnih voda – ne postoje međunarodna pravila koja uređuju zone protuzračne obrane. Moskva ne priznaje zonu protuzračne obrane Južne Koreje. Peking je rekao da ta zona nije teritorijalni zračni prostor i da bi sve zemlje tamo trebale uživati ​​slobodu kretanja.

Južnokorejski avioni F-15K raspoređeni su kao taktički korak protiv potencijalnog incidenta, objavili su iz Seula. Incident se dogodio samo nekoliko tjedana nakon što su Južna Koreja i SAD nastavili svoje vojne vježbe, razbjesnivši Kinu. Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden upozorio je svog kineskog kolegu Xi Jinpinga na marginama summita G20 na Baliju da se ne upušta u nuklearna testiranja dugog dometa jer će u protivnom  SAD ojačati svoju vojnu prisutnost u korejskoj regiji kako bi obranili sebe i američke saveznike Južnu Koreju i Japan.

Upozorenje je stiglo usred pojačanih napetosti u istočnoj Aziji, a Sjeverna Koreja je izvela rekordnih 30 raketnih proba ovog mjeseca i više od 60 ove godine. SAD je optužio i Kinu i Rusiju da su omogućile Sjevernoj Koreji provedbe testiranja projektila. Početkom ovog mjeseca američki i kineski izaslanici u Vijeću sigurnosti UN-a sukobili su se oko sjevernokorejskih raketnih proba.

Komentari

komentar





You may also like