Južna Koreja pozvala Sjevernu da proglase kraj rata, Sj. Koreja tvrdi da je to preuranjeno

Poziv Južne Koreje da proglasi formalni kraj Korejskog rata preuranjen je jer nema jamstva da bi doveo do povlačenja “američke neprijateljske

politike” prema Pjongjangu, kazao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Thae Song, prenosi Reuters.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na formalni prekid Korejskog rata u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a te je predložio da dvije Koreje sa SAD-om, ili sa SAD-om i Kinom, proglase takvu deklaraciju.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu nakon što je njihov sukob od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

“Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti oko Sj. Koreje ostanu nepromijenjene i dok se ne promijeni neprijateljska politika SAD-a, čak i ako prekid rata proglasimo stotinu puta”, kazao je iz sjevernije države Ri Thae za državni medij KCNA.

Dodaje kako bi Amerika trebala povući dvostruke standarde i neprijateljsku politiku te da je to glavni prioritet u stabilizaciji situacije na Korejskom poluotoku i osiguravanju mira na njemu. Također, američko naoružanje i trupe raspoređeni u Južnoj Koreji i njezinoj blizini te vojne vježbe u regiji „ukazuju na američku neprijateljsku politika prema (Sjevernoj Koreji) koja postaje iz dana u dan sve opakija.”, tvrdi sjevernokorejski zamjenik ministra, a prenosi AP. Sjeverna Koreja, također, opisuje ekonomske sankcije pod vodstvom SAD-a kao dokaz neprijateljstva.





Obje Koreje pozvale su na potpisivanje deklaracije o kraju rata i potpisivanje mirovnog sporazuma tijekom razdoblja diplomatskih pregovora sa SAD-om u 2018. Ideja tada je bila da Donald Trump posreduje kraj početkom 2019. kako bi uvjerio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da se obveže na odbacivanje nuklearnog naoružanja. Ipak, to se nije dogodilo jer su iz Pjongjanga zahtijevali uklanjanje svih sankcija i američkog vojnog pomaganja Južnoj Koreji.

Kim je posljednjih mjeseci upozoravao da će Sjeverna Koreja pojačati svoj nuklearni arsenal i uvesti sofisticiranije sustave naoružanja ako SAD ne odustanu od svoje neprijateljske politike. Prošlog je tjedna Sjeverna Koreja provela prve testove krstarećih balističkih raketa od ožujka, pokazujući svoju sposobnost da pokrene napade na Južnu Koreju i Japan, dva ključna američka saveznika u kojima je stacionirano ukupno 80 000 američkih vojnika.

Komentari

komentar





You may also like