Južna Koreja prvi put lansirala svemirsku raketu domaće proizvodnje

Južna Koreja lansirala je u četvrtak svoju prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje, noseći teret od 1,5 tona u orbitu. Takvom svemirskom misijom se Sjeverna Koreja želi pridružiti naprednim nacijama koje šalju svoje letjelice u svemir.

“Korejsko svemirsko lansirno vozilo II”, neformalno nazvano Nuri i ukrašeno južnokorejskom zastavom, uzdiglo se prema svemiru s lansirnog mjesta u Goheungu. “Izgleda da se bez problema penje u nebo”, rekao je komentator. “Već je izvanredno da smo toliko postigli u prvom pokušaju.” Trostupanjska raketa uspješno je ponijela simulacijski satelitski teret, izvijestili su emiteri, a u kontrolnom centru izbio je klicanje i pljesak, prenosi AFP.

Južna Koreja je izrasla iz pepela i postala 12. najveća svjetska ekonomija i tehnološki napredna nacija, dom najvećeg planetarnog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova, Samsung Electronics. No, zaostajala je u svijetu svemirskih letova, gdje je Sovjetski Savez prednjačio s prvim lansiranjem satelita 1957. godine, a slijedile su ga i Sjedinjene Države.

Od država Azije, Kina, Japan i Indija imaju napredne svemirske programe, a pridružila im se i Sjeverna Koreja u klubu zemalja s vlastitim mogućnostima lansiranja satelita.

Balističke rakete i svemirske rakete koriste sličnu tehnologiju, a Pjongjang je 2012. u orbitu poslao satelit od 300 kilograma, što su zapadne zemlje osudile kao prikriveno testiranje projektila. Do sada je samo šest država uspješno lansiralo u orbitu teret od jedne tone pomoću raketa vlastite proizvodnje. Trostupanjska raketa Nuri razvijala se desetljeće uz cijenu od 2 bilijuna wona (1,6 milijardi dolara). Cjelokupna raketa teži 200 tona i dugačka je 47,2 metra, a pokreće je šest motora na tekuće gorivo.

No, ovo nije prvi pokušaj južnokorejskog svemirskog programa: od prva dva lansiranja 2009. i 2010., koja su djelomično koristila rusku tehnologiju, oba su završila neuspjehom. Druga raketa je eksplodirala dvije minute nakon lansiranja, a Seul i Moskva su se međusobno krivili. Na kraju je lansiranje u 2013. uspjelo, ali se za prvu fazu ipak oslanjalo na motor razvijen u Rusiji.
Posao lansiranja satelita sve više prelazi u ruke privatnih tvrtki, osobito tvrtka SpaceX u vlasništvu Elona Muska, čiji su klijenti američka svemirska agencija NASA i južnokorejska vojska.

“Rakete su jedino sredstvo koje čovječanstvu stoji na raspolaganju za izlazak u svemir”, rekao je Lee Sang-ryul, direktor Korejskog instituta za svemirska istraživanja, za lokalni list Chosun Biz uoči lansiranja.”Posjedovanje takve tehnologije znači da smo ispunili osnovne uvjete da se pridružimo natjecanju u istraživanju svemira.”

Misija u četvrtak jedan je korak u sve ambicioznijem svemirskom programa Južne Koreje, za kojeg je predsjednik Moon Jae-in rekao da će sljedeće godine pokušati lansirati mjesečev orbiter. “Uz postignuća oko južnokorejskih raketnih sustava, vlada će nastaviti s aktivnim istraživanja svemira”, rekao je. “Ostvarit ćemo san o slijetanju naše sonde na Mjesec do 2030.”

Komentari

komentar

You may also like