Južna Koreja sumnja u moć “hipersonične” rakete Sj. Koreje

Južnokorejski vojni dužnosnici u petak su izrazili sumnje o uspjehu onoga što je Sjeverna Koreja nazvala testom “hipersonične rakete”. Vojni stručnjaci iz Južne Koreje tvrde da je nedavno testirana raketa tek malen ili nikakav napredak u odnosu na već postojeće balističke rakete Pjongjanga, piše Reuters.

U srijedu je Sjeverna Koreja lansirala raketu za koju su državni mediji ustvrdili da je druga hipersonična raketa u zemlji, koju se obično definira kao oružje koje ima brzinu minimalno pet puta veću od brzine zvuka (oko 6200 km/h) i koja može manevrirati na relativno niskim putanjama, zbog čega ju je puno teže uočiti i presresti.

Iako se čini da testirana raketa doista može doseći hipersonične brzine, tu mogućnost imaju i druge, “obične” balističke rakete. Ipak, testirana raketa nije demonstrirala ni domet ni mogućnost manevra o kojem je izvijestio KCNA, državni medij Sj. Koreje, rekao je novinarima južnokorejski vojni dužnosnik.

Južna Koreja procijenila je da je raketa letjela manje od 700 kilometara, što je bila tvrdnja Sjeverna Koreja te je pokazala je manje lateralnog manevra, dodao je dužnosnik. Zbog svega toga teško ju je zbilja nazvati “hipersoničnom” raketom jer udovoljava samo jedan od nekoliko uvjeta.”Ovo nije ni hipersonično klizno vozilo niti hipersonična krstareća raketa, ovo je projektil s mobilnom bojnom glavom”, rekao je dužnosnik o najnovijoj raketi, koja je prvi put predstavljena na izložbi obrane u Pjongjangu u listopadu.

Bojna glava rakete ispaljene u srijedu imala je čunjastiji oblik od prve navodne hipersonične rakete koju je Sjeverna Koreja testirala u rujnu i koja je zbilja imala oblik krstareće rakete

Međunarodni analitičari primijetili su da je nedavno testirana raketa na tekuće gorivo s manevriranim povratnim vozilom (MaRV), koju su već ranije isprobale druge zemlje, uključujući SAD i Sjevernu Koreju.





“Jedna od mojih pritužbi o navodnoj “hipersoničnosti”  jest krivi naglasak  samo na brzini, dok se ne govori o okretljivosti rakete ni preciznosti”, napisao je na Twitteru Jeffrey Lewis, istraživač raketa u Centru James Martin za ograničenje naoružanja (CNS).

Iako takve rakete nemaju doseg najvećih sjevernokorejskih balističkih raketa (ICBM), analitičari kažu da se manevarsko oružje može koristiti za izbjegavanje raketne obrane.

Također, danas su SAD i Japan izdali zajedničko priopćenje kojim su obećali ojačati zajedničku obranu, uključujući i onu protiv hipersoničnog oružja.





 

Komentari

komentar

You may also like