Južna Osetija čeka “signal” iz Moskve za referendum o priključenju Rusiji

Novi čelnik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije u srijedu je rekao da treba pričekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji, izvještava Reuters.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. te im osigurala izdašnu financijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanostvo te rasporedila svoje vojnike.

Alan Glagoev, koji je pobijedio predsjednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tijekom vikenda, za TASS je izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svijetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije. “Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati”, rekao je Glagoev.

Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin je 21. veljače priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Luhansk kao neovisne i tri dana kasnije izvršio invaziju pod izlikom zaštite ruskog stanovništva od “genocida” kojeg provode ukrajinske snage.

Gruzija je priopćila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi. Potezi Južne Osetije u smjeru pridruživanja Rusiji bi zasigurno izazvali snažnu osudu zapada.

Komentari

komentar
You may also like