Južna Osetija uskoro poduzima pravne korake za priključenje Rusiji – predsjednik Bibilov

Južna Osetija će u bliskoj budućnosti poduzeti pravne korake za pridruživanje Ruskoj Federaciji, rekao je njezin predsjednik Anatolij Bibilov, prenosi ruski TASS.

“Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj. To je naš put i težnja našeg naroda. Tim putem trebamo ići naprijed. Odgovarajući pravni koraci bit će napravljeni u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija će postati dio svoje povijesne domovine – Rusije”, rekao je Bibilov. Također uočava da Južna Osetija, Rusija i cijeli svijet proživljavaju epohalno razdoblje. “Ruski svijet danas brani interese svojih pristaša, onih koji se protive nacizmu, koji poštuju univerzalne humanitarne vrijednosti i temeljna prava i norme koje dijeli cijela međunarodna zajednica”, rekao je Bibilov.

Naglasio je da se prvi čin oživljavanja ruskog svijeta dogodio u Južnoj Osetiji 2008. godine, kada je Rusija odlučila priznati neovisnost republike. “Bila je to povijesna odluka koja je narodu Južne Osetije dala jamstva mira i priliku za razvoj. Međutim, glavni povijesni i strateški cilj našeg naroda – podijeljenog naroda – je ujedinjenje unutar jedne države – Rusije. Naš narod je više puta potvrdio ovaj cilj”, rekao je Bibilov.

Rusija je priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije 26. kolovoza 2008. nakon još jednog sukoba Gruzija i Južne Osetije. Prvi oružani sukob dogodio se 1991., a drugi 2004. Godine 2008., ruska vojska je pomogla Južnoj Osetiji da uspostavi kontrolu nad teritorijem i glavnim gradom Chinvali koji se nalazi oko  100 km sjeverozapadno od gruzijskog glavnog grada Tbilisija. Zapad je tu rusku intervenciju osudio i tvrdi da je riječ o ilegalnoj okupaciji od strane Rusije. Ruski čelnici su više puta rekli da je priznanje neovisnosti ovih dviju bivših autonomija Gruzije nisu podložni reviziji. Gruzija odbija priznati neovisnost Južne Osetije i Abhazije. Jedino Rusija, Venezuela, Nikaragva, Nauru i Sirija priznaju Južnu Osetiju kao suverenu državu.

Središnje izborno povjerenstvo Južne Osetije 15. ožujka završilo je registraciju predsjedničkih kandidata. Na predsjedničkim izborima 10. travnja u utrci za mjesto šefa države sudjelovat će sadašnji predsjednik Anatolij Bibilov, potpredsjednik republičkog parlamenta Aleksandar Plijev, čelnik političke stranke Nykhaz, Ruslan Gaglojev, saborski zastupnik Garry Muldarov i bivši član parlamenta Dmitrij Tasoy. Bibilov je za predsjednika izabran u travnju 2017.

Komentari

komentar





You may also like