Južni Japan: vojne vježbe zajedno sa SAD-om i Francuskom!

Na današnjoj konferenciji za novinare japanski ministar obrane Nobuo Kishi najavio je zajedničke vojne vježbe na teritoriju južnog Japana od 11.-17. svibnja. To će biti prva zajednička vojna vježba ove tri zemlje koja obuhvaća i kopnene snage.

Značajno je da su vježbe najavljene samo nekoliko dana nakon sastanka Biden-Suga i nakon zaoštrenja odnosa Kine i Japana. Kina je Japanu poručila da se ne upliće u pitanje Tajvana i da će u suprotnom “platiti”. Osim toga, i Kina i Japan svojataju otočje Senkaku (Diaoyu). Zbog toga je značajno da je japanski ministar izjavio da će zajedničke vježbe pomoći Japanu da osnaži “taktike i vještine obrane udaljenih otočja”. Pomalo zabrinjavaju iduće činjenice:  Japan i Kina ratovali su čak 3 puta u zadnjih 120 godina, kineska retorika je sve oštrija zadnjih godina oko ove regije, ovakva agresivna diplomacija nije svojstvena Japanu (prvi puta su spomenuli Tajvan nakon 52 godine), plan za japansko-američki raketni protukineski sustav na pacifičkim otocima u 2027.

Spomenimo i da su sve glasniji prosvjedi Filipina na prisutnost kineske mornarice blizu njihovog teritorija u Južnom kineskom moru.

 

 

Komentari

komentar





You may also like