Južni Sudan: Šest novinara pritvoreno zbog objave snimke predsjednika s pomokrenim hlačama

Snage sigurnosti Južnog Sudana uhitile su šest novinara zbog viralnih snimaka na kojima predsjednik te zemlje očito urinira po sebi, priopćila je organizacija za zaštitu slobode medija, piše Reuters.

Na snimci, snimljenoj za vrijeme službenog događaja, vidi se južnosudanski predsjednik Salva Kiir kako stoji uz nacionalnu himnu, u početku nesvjestan dok mu se mrlja širi na hlačama. Nakon što mu se pod nogama stvorila lokva, to su primijetili neki iz njegove pratnje, a filmska ekipa koja je uživo prenosila događaj naglo je kameru usmjerila s ceremonije.

U petak je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) priopćio da je šest novinara državne radiodifuzne korporacije Južnog Sudana (SSBC) pritvorila Nacionalna služba sigurnosti zemlje pod sumnjom da su neovlašteno pustili snimku. CPJ, pozivajući se na medijske izvještaje i osobe koje su govorile pod uvjetom anonimnosti, imenovao je zatočenike kao direktora kontrolne sobe Jovala Tombea, snimatelja i tehničara Viktora Ladoa, snimatelje Josepha Olivera i Jacoba Benjamina, snimatelja i tehničara Mustafu Osmana i tehničara kontrolne sobe Cherbek Ruben.

Muthoki Mumo, predstavnik CPJ-a za podsaharsku Afriku, rekao je da se uhićenja podudaraju s “obrascem kojem pribjegava policija o proizvoljnom pritvoru kad god službenici smatraju da je izvještavanje nepovoljno za vlasti”.

Komentari

komentar





You may also like