Južnoafrička Republika: aktivacija još 25 000 vojnika za obuzdavanje prosvjeda

Nasilni protesti ulaze u sedmi dan u Južnoafričkoj Republici. Prosvjednici, uglavnom tamne puti, nezadovoljni su uhićenjem bivšeg predsjednika Jacoba Zume. Uhićen je na temelju 16 optužnica za pogodovanje i korupciju, ali prosvjednici misle da je suđenje politički motivirano. Osim toga, JAR ove godine dodatno pati od siromaštva, nejednakosti, nestašice lijekova, pandemije, nezaposlenosti, kriminala i rasne podijeljenosti.

Najžešći prosvjedi su u KwaZulu-Natal i Gauteng regijama. Dio prosvjednika pljačka i pali. Samo jučer je registrirano 208 slučajeva vandalizma i pljačke, a od početka prosvjeda je oko 800 trgovina opljačkano, prenosi AFP. Osim toga, najvažnija ruta željeznice, ona što povezuje obalu i Johannesburg, je zatvorena zbog protesta. Uskoro se očekuju nestašice hrane, goriva i lijekova, prenosi France 24.

Zbog svega toga, ministrica obrane Nosiviwe Mapisa-Nqakula najavila je uz sadašnjih 5000 vojnika, aktivirati još 25 tisuća. Zahtjev za aktivacijom je poslala na glasanje parlamentu, a odluku će trebat odobriti i predsjednik Cyril Ramaphosa. Nije poznato kada će se ovi vojnici naći na ulici. U protestima je do sada živote izgubilo 72 osobe, a uhićeno ih je najmanje 1200, prenosi France 24.

Komentari

komentar

You may also like