Južnokorejski bojkot udara po japanskom izvozu

Nedavno smo izvijestili o mogućem početku japansko-južnokorejskog trgovinskog rata (vidi poveznicu ispod teksta). Japanska vlada ranije je prošloga mjeseca objavila o uvođenju novih ograničenja na izvoz svojih visoko-tehnoloških materjala u Južnu Koreju, pozvavši se na „značajan gubitak“ nanešen povjerenju u odnosima između dviju zemalja. Naime, bilateralni odnosi između Tokia i Seula pogoršali su se zbog traženja Južne Koreje isplata kompenzacija za robovski rad njezinih građana u razdoblju japanske kolonijalne vlasti na Korejskom poluotoku od 1910.-1945. godine. U buduće  će za izvoz u Južnu Koreju triju vrsta visoko-tehnoloških materjala, koji se koriste u procesu proizvodnje poluvodiča i displeja za smartfone i televizore, trebati individualne narudžbe, uz niz dodatnih administartivnih mjera za polučenje dozvola. Kao odgovor,  južnokorejska vlada najavila je moguće protumjere, a južnokorejski korisnici društvenih mreža odmah su počeli pozivati na bojkot japanskih proizvoda, uključno i automobila i piva, a također i na izbjegavanje odabira Japana kao svoga turističkog odredišta.

I čini se kak bojkot japanskih proizvoda od strane Koreanaca sve više udara na „Zemlju izlazećeg sunca“, barem ukoliko je suditi prema najnovijim informacijama. Najviše od svega stradava japanski izvoz automobila i piva. Prema informacijama južnokorejske televizije KBS, koja se poziva na podatke nacionalne carinske uprave, isporuke japanskog piva u srpnju smanjile su se za 45.1% u usporedbi s prethodnim mjesecom, ili za 4,3 milijuna dolara.

Stanje je neobično jer ljeti uvoz piva raste. Međutim, kako navodi KBS, Seul na taj način udara po jednoj od bolnih točaka Japana – pivu, jednom od japanskih proizvoda koji je meta južnokorejskog napada i protuodgovora na japanske poteze.

Što se tiče japanskih automobila njihov se izvoz u Južnu Koreju značajno smanjio. U srpnju je u tu zemlju izvezeno 2,7 tisuća japanskih automobila, što je 17,2% manje nego u istom razdoblju prošle godine, priopćila je južnokorejska Udruga uvoznika i distributera automobila. U usporedbi s prethodnim mjesecom taj se pokazatelj smanjio za 32,2%.

Osim toga Carinska uprava Južne Koreje primjećuje i pad uvoza običnih potrošačkih proizvoda iz Japana. Međutim stvarni utjecaj bojkota moći će se procijeniti tek nakon 15. kolovoza, navode tamošnji analitičari.

Podsjećamo: japanska vlada odobrila je isključenje Južne Koreje iz tzv. bijelog spiska država s minimalnim trgovinskim ograničenjima, a ta će odluka na snagu stupiti 28. kolovoza. To se prije svega odnosi na visokotehnološke komponente koje se proizvode u Japanu i za čiji će se izvoz u Južnu Koreju ubuduće morati prolaziti dodatne administrativne barijere, što će ga usporiti i otežati.





Prema informacijama Reutersa, Južna Koreja u idućih sedam godina planira investirati oko 6,48 milijardi dolara u istraživanje i proizvodnju materjala i opreme, kako bi smanjila ovisnost o uvozu iz Japana.

Japan i J. Koreja na granici trgovinskog rata: Seul od Tokia traži kompenzacije za zločine tijekom japanske kolonijalne vlasti





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like