Južnokorejski predsjednik obećao gospodarski plan za denukleariziranu Sjevernu Koreju

Konzervativni političar Yoon Seok-youl preuzeo je u utorak dužnost novog predsjednika Južne Koreje s obećanjem da će nastaviti pregovore o rješavanju prijetećeg nuklearnog programa Sjeverne Koreje i ponuditi “odvažni plan” za poboljšanje gospodarstva Pjongjanga ako odustane od nuklearnog oružja, izvještava Associated Press.

Yoon Seok-youl započinje svoj jedinstveni petogodišnji mandat tijekom jedne od najizazovnijih situacija za bilo kojeg novog predsjednika. Suočen je s mješavinom značajnih sigurnosnih, gospodarskih i socijalnih problema koji pogađaju deseto najveće svjetsko gospodarstvo. Raširen je skepticizam da će sve ratobornija Sjeverna Koreja detaljno razmotriti njegove ponude, a duboke političke i društvene podjele Južne Koreje, kao i sve veća zabrinutost za stanje ekonomije pogođene pandemijom, odražavaju se u nedavnoj anketi: Yeol trenutno uživa manju popularnost od Moon Jae-ina, liberalnog predsjednika na odlasku.

Seok-youl je obećao oštriji stav prema Sjevernoj Koreji tijekom svoje kampanje, ali je izbjegao tvrd stav tijekom svog inauguracijskog govora usred sve veće zabrinutosti da se Sjever priprema za svoju prvu probu nuklearne bombe u gotovo pet godina. Sjeverna Koreja je odbacila slične poteze nekih Seok-youlovih prethodnika koji su denuklearizacijom uvjetovali gospodarsku pomoć.

“Dok su sjevernokorejski programi nuklearnog oružja prijetnja, ne samo našoj sigurnosti nego i sjeveroistočnoj Aziji, vrata dijaloga ostat će otvorena kako bismo mogli mirnim putem riješiti ovu prijetnju”, rekao je Seok-youl okupljenima ispred parlamenta u Seulu. “Ako Sjeverna Koreja istinski krene u proces dovršetka denuklearizacije, spremni smo surađivati ​​s međunarodnom zajednicom kako bismo predstavili smion plan koji će uvelike ojačati sjevernokorejsko gospodarstvo i poboljšati kvalitetu života njezinih ljudi”, rekao je.

Seok-youl se također osvrnuo na rastuće ekonomske probleme Južne Koreje, rekavši da propadajuća tržišta rada i sve veći jaz između bogatih i siromašnih stvaraju demokratsku krizu koja raspiruje “unutarnje sukobe i razdor” i potiče širenje “antiintelektualizma” jer ljudi gube osjećaj zajedništva i pripadanja. Rekao je da će potaknuti gospodarski rast kako bi izliječio duboku političku podjelu i jednakost prihoda.

Napredni nuklearni program Sjeverne Koreje uznemirujući je sigurnosni izazov za Seok-youla, koji je pobijedio na izborima 9. ožujka uz obećanje da će ojačati 70-godišnji vojni savez Južne Koreje sa Sjedinjenim Američkim Državama i izgraditi vlastitu raketnu sposobnost za neutralizaciju prijetnji Sjeverne Koreje.





Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je testirala niz nuklearnih raketa koje bi mogle gađati Južnu Koreju, Japan i kopneni dio Sjedinjenih Amričkih Država. Čini se da Pjongjang pokušava uznemiriti Seok-youlovu vladu dok modernizira svoje arsenale oružja i vrši pritisak na Bidenovu administraciju da ublaži sankcije. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nedavno je upozorio da njegovo nuklearno oružje neće biti ograničeno na njihovu primarnu misiju odvraćanja od rata ako Kimovi nacionalni interesi budu ugroženi. Na medijskoj konferenciji o politici ranije u utorak, južnokorejski vojni zapovjednik Won In-Choul rekao je Seok-youlu da Sjeverna Koreja uskoro može provesti nuklearni test ako Kim to odluči. Yoon je tada naredio vojnim zapovjednicima da održe čvrstu pripravnost, rekavši da je “sigurnosna situacija na Korejskom poluotoku vrlo ozbiljna”.

Analitičar Cheong Seong-Chang iz privatnog instituta Sejong rekao je da su male šanse da će Sjeverna Koreja prihvatiti Seok-youlov plan uvjetne potpore jer Sjever vjeruje da, prije nastavka pregovora, Južna Koreja prvo mora odustati od svoje neprijateljske politike, što podrazumijeva redovite vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama. Novi se predjsednik Južne Koreje također mora nositi s destabilizirajućim rivalstvom između SAD-a i Kine i povijesnim sporovima s Japanom.  Južna Koreja mora prihvatiti da ne može prisiliti Sjevernu Koreju da denuklearizira ili ublaži sukob između SAD-a i Kine, smatra Chung Jin-young, profesor na Sveučilištu Kyung Hee. Rekao je da se Južna Koreja umjesto toga mora usredotočiti na jačanje svoje obrambene sposobnosti i jačanje savezništva SAD-a kako se Sjeverna Koreja nikada ne bi usudila razmišljati o nuklearnom napadu na Južnu Koreju. Rekao je da Južna Koreja također mora spriječiti pogoršanje odnosa s Pekingom, prenosi Associated Press.

Neki od glavnih Seok-youlovih prijedloga za unutarnje politiku mogli bi se suočiti sa zastojem u parlamentu, koji će ostati pod kontrolom liberalnih zastupnika uoči općih izbora 2024. Seok-youl također mora obnoviti odgovor na pandemiju Južne Koreje koja je posljednjih mjeseci potresena ogromnim porastom omikron varijante.





Ankete pokazuju da manje od 60% ispitanika očekuje da će se dobro snaći u svom predsjedništvu, što je neobično niska brojka u usporedbi s njegovim prethodnicima, koji su uglavnom dobivali oko 80% -90% prije nego što su stupili na dužnost. Njegovo odobravanje kao novoizabranog predsjednika iznosilo je 41%, prema istraživanju Gallup Korea. Seok-youlova niska popularnost djelomično je posljedica oštre podjele između konzervativaca i liberala te sporne politike i izbora osoblja u kabinetu. Neki stručnjaci kažu da Yoon Seok-youl također nije pokazao jasnu viziju vođenja Južne Koreje u poslovima vanjske politike i domaćih izazova.

“Izazovi s kojima se Seok-youl suočava na početku svog predsjedništva su najteži i najnepovoljniji” među južnokorejskim predsjednicima izabranim od kasnih 1980-ih, razdoblja koje se smatra početkom istinske demokracije u zemlji nakon desetljeća diktature, rekao je Choi Jin, ravnatelj Instituta predsjedničkog vodstva sa sjedištem u Seulu.

Posljednjih tjedana Seok-youl je bio meta mnogih kritika – čak i od nekih svojih konzervativnih pristaša – zbog premještanja svog ureda iz predsjedničke palače. Seok-youl je kazao da je preseljenje u središte glavnog grada namijenjeno boljoj komunikaciji s javnošću, ali kritičari tvrde da ima drugih, važnijih pitanja za rješavanje.

Yoon Seok-youl, 61, bio je glavni tužitelj u uredu bivšeg predjsednika prije nego što je dao ostavku i pridružio se glavnoj konzervativnoj oporbenoj stranci prošle godine nakon unutarnjeg sukoba s Moonovim političkim saveznicima.

Komentari

komentar

You may also like