K. Harris dolazi u Pariz riješiti probleme s SAD-om i pomoći EU u borbi s migrantima i terorizmom

Američka potpredsjednica Kamala Harris u ponedjeljak je otišla na svoje novo putovanje u inozemstvo tijekom kojeg namjerava sudjelovati u borbi protiv europske migrantske krize i popraviti poljuljane odnose s Francuskom zbog nedavnog diplomatskog skandala oko podmornica, izvijestila je sinoć agencija France-Presse (FP).

Boravit će četiri dana u francuskoj prijestolnici Parizu, gdje će sudjelovati na sastancima s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i drugim svjetskim čelnicima, održati govor na mirovnom forumu i sudjelovati na multilateralnoj konferenciji o Libiji, navodi agencija.

Sastanak „u četiri oka“ s Macronom održat će se u srijedu, a razgovarat će o nedavnim prijedlozima predsjednika SAD-a Joe Bidena za obnovu odnosa koji su oslabili nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija sklopile  vojni savez AUKUS.

Biden je prošlog tjedna u Rimu, na summitu G20 priznao Macronu da je “nezgrapno” spriječio Francusku da se umiješa u američko-australski sporazum o nuklearnim podmornicama, što je potaknulo Francusku na prilično neobičan korak privremenog opoziva svog veleposlanika u Washingtonu.

“Odnos između Sjedinjenih Država i Francuske, kao i transatlantski odnos između Sjedinjenih Država i Europe, uistinu je kritičan za nas”, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće agenciji FP. “A od prvih dana na vlasti, predsjednik Biden i potpredsjednica Harris učinili su jačanje našeg saveza ključnim elementom naše vanjske politike.”

Harris je kazala kako će s Macronom također razgovarati o novim prilikama za suradnju u području svemira. Harris će u utorak obići poznati Institut Pasteur. Naime, njena majka, koja je bila znanstvenica, surađivala je sa znanstvenicima ovog instituta na istraživanju raka dojke 1980.-ih.





Drugi visoki dužnosnik rekao je za FP da će govor Kamale Harris na Pariškom mirovnom forumu u četvrtak, biti odgovor na “velike globalne krize koje se približavaju”.

Prije povratka u Washington, Harris će u idući petak sudjelovati na Pariškoj konferenciji o Libiji, osmišljenoj kao potpora nadolazećim općim izborima u toj zemlji, koji bi mogli zaustaviti priljev migranata koji bježe kroz tu zemlju u Europu.

Potpredsjednica Harris kritizirana je zbog svog rada u američkoj administraciji, gdje je zadužena za američku migracijsku krizu na granici s Meksikom, koja se dodatno pogoršala otkako je Biden došao u Bijelu kuću, navodi AP





 

Komentari

komentar

You may also like