Kabul istražuje pogrešni napad SAD-a na afganistansku vojnu bazu

Afganistanska vlada istražuje slučaj američkog pogrešnog bombardiranja afganistanske vojne baze na jugu zemlje, u kojem je, prije nekoliko dana poginulo najmanje pet afganistanskih vojnik.a (info: CBS News)

Vojnici su bili ubijeni u napadu, koji je morao biti precizni napad američkih snaga s ciljem potpore afganistanskoj vojsci, u borbi s pobunjenicima u zoni grada Tarinkot, u regiji Uruzgan.

Međutim, stavri su prilično nejasne u svojim formulacijama. Tako je, prethodno, afganistansko Ministarstvo obrane izjavilo kako je pogibija njegovih vojnika rezultat nesporazuma između afganistanske vojske na kopnu i američkih zračnih snaga.

Zapravo, radilo se o slijedećem, ako je vjerovati zastupniku tamošnjeg parlamenta Obaidullahu Barikzaiju, iz regije Urugzan, čije je riječi objavila agencija Associated Press: afganistanski vojnici uočili su konvoj koji se približavao njihovoj bazi, za koji su smatrali da pripada talibanima, a ne američkim ili afganistanskim snagama. Zbog toga su na nj otovrili vatru i time isprovocirali američki protunapad.

Američka vojska u srijedu je objavila kako su otvorili vatru kao odgovor na napad na afganistanske i američke snage i nastojale ih zaštititi izvođenjem preciznih zračnih napada. „Mi djelujemo u složenim uvjetima, kada protivnici ne nose odore i koriste ukradene vojne automobile za napade na vladine snage“, izjavio je glasnogovornik američke misije u Afganistanu Bob Purtiman.

Problemi u odnosima SAD-Afganistan: “Kabul zlouporabljuje našu pomoć“
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like