Kabul: rakete pale blizu čelnika vlade i palače tijekom molitve za Kurban bajram

Čini se da u Afganistanu više gotovo da nema mirnog područja, ali ni “svetog” razdoblja. Takozvana utvrđena i strogo kontrolirana “zelena zona” u Kabulu gdje se nalaze vlada i diplomatski predstavnici zapada i UN-a zadnjih godina je bila donekle sigurna od napada. Osim toga, napadi se nisu događali za vrijeme najvažnijeg muslimanskog blagdana Kurban bajrama. Niti jedno od tog dvoje više nije istina.

Najmanje tri projektila jutros su pala pored predsjedničke palače i to baš za vrijeme blagdanske molitve na kojoj je nazočio državni vrh i predsjednik Ashraf Ghani. Na snimci se može vidjeti kako su čelnici nastavili s molitvom unatoč zvuku obližnjih projektila.

Nema izvješća o ozlijeđenima. Projektili su ispucani s područja Parwan-e-Se u sjevernom predgrađu Kabula, prenosi AA.

Zanimljivo je da talibani odbijaju preuzeti odgovornost za ovaj napad. Glasnogovornik Zabihullah Mujahid je kazao za Reuters kako su za vrijeme ovog blagdana samo “na pozicijama obrane”.

Prošle godine su blizu mjesta gdje se odvija predsjednička inauguracija Ghanija pale četiri rakete. Tada su odgovornost za napad preuzeli pripadnici IS-a. Moguće da oni stoje iza današnjeg napada.

Ghani se nakon molitve osvrnuo na napad i stanje u ovog izmučenoj državi. Kazao je kako je bajram prilika da se prisjete žrtve koju podnose vojnici njegove vlade. Kazao je kako talibani ne pokazuju “spremnost na mir”. Osim toga, oštro je optužio Pakistan za pomaganje talibanima koji djeluju u Afganistanu i prozvao ih zbog licemjerja jer se vlada u Islamabadu bori protiv talibana koji djeluju u Pakistanu, prenosi AP.





Komentari

komentar

You may also like