Kaczynski: U Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju i treba joj osigurati sredstva da se brani

U Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju i treba joj osigurati sredstva da se brani, rekao je u utorak u Kijevu Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO-a i možebitno neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći obraniti, koja će djelovati na ukrajinskom teritoriju”, rekao je Kaczynski na konferenciji koja je emitirana na poljskoj televiziji.

“To će biti misija koja će težiti uspostavi mira, pružanju humanitarne pomoći, ali će je u isto vrijeme štititi i odgovarajuće, oružane, snage”, rekao je Kaczynski, koji se smatra glavnim donositeljem odluka u Poljskoj.

Kaczynski je u utorak s premijerima Poljske, Češke i Slovenije doputovao vlakom u Kijev gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Premijeri Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se “ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu” te im zahvalio na podršci.

“Apsolutno vjerujemo ovim zemljama i čelnicima tih zemalja… 100% smo sigurni da ćemo svime o čemu razgovaramo postići ciljeve za našu zemlju, našu sigurnost i našu budućnost”, rekao je na konferenciji za novinare.

Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskija koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda.

“Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači”, objavio je ranije Zelenski na internetu.

Prije sastanka Morawiecki je tvitao da se “ovdje, u ratom pogođenom Kijevu piše se povijest”.

“Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja” i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Komentari

komentar

You may also like